Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Április 17. 13:20, csütörtök | PR
Forrás: NAV, fotó: farmbusiness.blogspot.com

Őstermelő és a családi járulékkedvezmény

Őstermelő és a családi járulékkedvezmény

2014-től a családi járulékkedvezményt a biztosított mezőgazdasági őstermelők is igénybe tudják venni.

A biztosított őstermelő a tárgynegyedévi járulékkedvezményével szemben a családi járulékkedvezményt úgy tudja érvényesíteni, hogy először megállapítja, hogy a tárgynegyedévben összesen mennyi családi kedvezményre volt jogosult, ebből kivonja a tárgynegyedévben keletkezett őstermelői tevékenységéből származó személyijövedelemadó-előleg alapot képező jövedelmét, és a különbözet 16 százalékával csökkenti először a tárgynegyedévi 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék összegét, majd a fennmaradó családi járulékkedvezménnyel csökkenti a tárgynegyedévi 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékkötelezettségét. Ha még marad a családi járulékkedvezmény tárgynegyedévi összegéből, akkor a 10 százalékos nyugdíjjárulék kötelezettségét is csökkenteni tudja.

A családi járulékkedvezményt az is tudja érvényesíteni, aki az előző évi őstermelői bevétel húsz százaléka után teljesíti a járulékkötelezettségét, azzal a feltétellel, hogy a családi járulékkedvezménnyel először a természetbeni egészségbiztosítási járulék összegét tudja csökkenteni, és a fennmaradó családi járulékkedvezmény összegét tudja csak figyelembe venni a tárgynegyedévi nyugdíjjárulék kötelezettségével szemben.

A mezőgazdasági őstermelő akkor is érvényesíteni tudja a családi járulékkedvezményt, ha a tárgynegyedévben nincs adóelőleg-fizetési kötelezettsége. Abban az esetben például, ha egy a három gyermekét egyedül nevelő biztosított mezőgazdasági őstermelőnek a tárgynegyedévben nincs adóelőleg-fizetési kötelezettsége (mivel a tárgyévi őstermelői bevétele a négymillió forintot nem érte el), akkor a tárgynegyedévben érvényesíthető családi kedvezmény teljes összegével csökkenteni tudja a tárgynegyedévi járulékkötelezettségét. Mivel ebben az esetben a tárgynegyedévi családi kedvezmény összege 1 856 250 forint, ezért ennek az őstermelőnek a tárgynegyedévben nem kell járulékot fizetnie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat