Hírek
2011. Szeptember 09. 23:33, péntek |
Belföld
Forrás: Somogy TV, Híradó
Pecsenyeszöcske és rovarburger uniós támogatással?
Étkezési féreg sütve, lisztkukac spagetti, szöcskével töltött lepény - akár ezek a különlegességek is felkerülhetnek az étlapra néhány év múlva. A Somogy TV híradósai körbejárták a témát.
Az EU ugyanis 3 millió euróval támogatja a rovarok élelmezési célú felhasználását. De támogatás ide vagy oda, a hazai séfek egyelőre nem tervezik az étlap cseréjét, így aligha lesz ízeltlábú menü az éttermekben.
Selyemhernyót vacsorára? Hamarosan lehet, hogy nem is lesz annyira idegen Szabó bakter szarvasbogárral befőzött levese, ugyanis az Európai Unió támogatná a rovarfogyasztást az Unión belül. Merthogy ezzel megoldható lenne az élelmiszerhiány, és nem csak olcsó, de még tápláló is a rovar eledel. Ugyanis fehérjében gazdag, a pecsenyeszöcske például 20 százaléknyi fehérjét tartalmaz. Ázsiában, Afrikában, de még Ausztráliában is dívik bogarat enni, sőt változatos formában készítik el az ízeltlábúakat. Idehaza azonban ódzkodnak az emberek a repkedő, csúszó-mászó ropogtatnivalótól.
Parlag Kata:
- Nem vagyok ínyenc, sőt még a látványuktól is mondhatjuk, hogy rosszul vagyok.
- Szóval szerinted undorító és nincs helye az étlapon?
- Ahol hagyománya van külföldön, ott lehet, hogy kipróbálnám, de itt biztosan nem rendelnék ilyesmit.
Van, aki a gyomrát félti, merthogy úgy véli: nem venné be a bogarat!
- Mivel már öreg vagyok, én maradok a régi mellett - mondja egy idős hölgy, aki hozzáteszi - tudja már, én meg a gyomrom, meg az epém, az külön étvágyú.
Vajda Jánosné:
- Sáskát még nem ettem, de nem biztos, hogy a sáskát szeretném kipróbálni. Lehet, hogy vannak olyan országok, ahol ezt szívesen fogyasztják, de én nem próbálnám ki, ez nem az én menüm.
A fiatalok úgy vélik, nem lenne jó üzlet rovar étterembe fektetni Magyarországon, mivel a kutyának sem kellene a sáska menü.
Bátorfi Zsófia:
- Lenne értelme Magyarországon ilyet készíteni az éttermekben?
- Nem, gyerekmenühöz biztos nem!
Horváth Petra:
- Én nem szeretném.
- Miért nem?
- Olyan furcsák, hogy nem is tudom!
Limbeck Csaba, kaposvári étteremvezető úgy véli, csak komoly, hosszas és jól előkészített marketinggel lehetne egy ilyen újítást bevezetni.
Limbeck Csaba, kaposvári étteremvezető:
- Minden változik a világban, a gasztronómia is. Nem zárkózom el az elől, és nem mondhatom azt, hogy esetleg itt Európában rövid időn belül és közeli vonatkozásban nem lesz előbb-utóbb netán-tán ilyen típusú fogyasztás is. Tudjuk, hogy tápértéke és fehérje tartalma magas. Ezért én úgy gondolom, Európában még nagyon távoli, hogy ezt bőségesen fogyasszuk.
Megeshet, mindenesetre az Unió 3 millió eurót szán az ízeltlábú ínyencségek népélelmezési lehetőségeinek feltérképezésére. Azt pedig jobb, ha tudják: mindenki rovarfogyasztó, mert évente egy ember átlagosan fél kiló rovart fogyaszt el, akaratlanul, így vagy úgy, gyümölccsel, vagy éppen az ételbe főzve.
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 21. 09:04, szombat | Belföld
637 200 forint volt a bruttó átlagbér októberben
Októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 637 200 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 438 900 forint volt.
2024. December 21. 09:02, szombat | Belföld
Orbán Viktor üdvözölte Románia schengeni csatlakozását
Mi, magyarok már régóta abban voltunk érdekeltek, hogy Románia velünk a schengeni övezetben legyen és velünk együtt élvezze annak az előnyeit.
2024. December 21. 08:52, szombat | Belföld
Szijjártó Péter szerint általános érzés a rettegés az európai adventi vásárokban
Elképesztő és elfogadhatatlan is, hogy ma Európában már általános érzés lett a rettegés a karácsonyi vásárokba látogatók körében - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.
2024. December 20. 07:53, péntek | Belföld
OGY - A jövő évi költségvetésről dönt a parlament
Magyarország 2025-ös központi költségvetéséről dönt az Országgyűlés pénteken, idei ülésezésének várhatóan utolsó napján.