Városlista
2021. szeptember 27, hétfő - Adalbert

Hírek

2012. Június 14. 17:00, csütörtök | PR
Forrás: Mindszetgodisai Általános Iskola

Erdei iskolában a mindszentgodisai iskola diákjai

Erdei iskolában a mindszentgodisai iskola diákjai

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által támogatott pályázat megvalósításaként erdei iskolai programokban vettek részt a Mindszentgodisai Általános Iskola tanulói.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által támogatott „Mindszentgodisa: környezettudatos nevelés szerepe a közösségformálásban és a hátrányos helyzetű tanulók sikeres szocializációjában” pályázat megvalósításaként erdei iskolai programokban vettek részt a Mindszentgodisai Általános Iskola tanulói.

Az elsősök egy napot, míg a 3. és 4. osztályosok hármat tölthettek erdei iskolában május 21. és 31. között, és a másodikosokra is egynapos tábor várt június 14-én Dombóvár-Tüskén, a Madárvártánál. A programot Nagy Sándor, a MME dombóvári csoportjának vezetője, táborvezető állította össze és valósította meg az alsós diákokkal.

Az iskola felső tagozatosai június 12-től 14-ig az alsómocsoládi Kölyök-Fészek Erdei Iskola programjain vettek részt.

Pályázati azonosítószám: ISK-HALO-11-0110

Így számol be a harmadikosok és negyedikesek háromnapos erdei iskolájáról a két kísérőtanár, Megyeriné Simon Zsuzsanna és Benkéné Ács Ágnes:

Érkezéskor Nagy Sándor táborvezető ismertette a táborrendet, a napirendet és a gyerekek elfoglalták szobáikat, megismerkedtek a táborral. Majd körülsétáltuk a völgyet és a tópartot, megismerkedtünk a védett területtel. A tó partján kijelölt tanösvényen haladva a gyerekek megfigyelhették a partra jellemző növény és állatvilágot, megcsodálhatták a természet szépségeit, a tökéletes csendben felismerhették a különböző állathangokat. A mesterséges halastó-láncolatot jellegzetes vízparti növénytakaró jellemzi. A nyílt vízfelület nélküli nedves részeken, vízparti nádasok, bokorfüzesek, fűz- és égerligetek alakultak ki. A völgyben több ezer tő mocsári nőszirom és több helyen fehér tündérrózsa virágzik. A tavakban orvosi pióca, vízi és mocsári csiga, tavi kagyló él. Igen gazdag a terület rovarvilága is. A zöld lombszöcske, az imádkozó sáska, a virágpoloska, a katicabogár, az óriás galacsinhajtó, a hangya, a poszméh, a keresztes pók egyaránt megtalálható a változatos növényvilágban. A Tüskei-horgásztóba a horgászegyesület pontyot, kárászt, amurt, busát, süllőt, harcsát és csukát telepített. A tóparton a mocsári teknős mellett kockás sikló, vízisikló és levelibéka is előfordul. Több mint 150 madárfajt figyeltek meg a Konda-patak mentén.

A távcsöves megfigyelésen minden tanuló kézbe kapott egy távcsövet. Először a távcső használatot és annak védelmét tanulták meg, majd a tábor körül madármegfigyelési gyakorlatokat végeztek. Tájékoztatást kaptunk arról, milyen távcsöveket érdemes vásárolni.A közlekedés áldozatait madármúmiák „segítségével” beszéltük meg. Hasznos információkat kaptunk továbbá az egyes madárfajok jellemzőiről, melyekre vissza is kérdezett a táborvezető.Az esti diavetítés a másnapi foglalkozást készítette elő. Itt rengeteg új ismerettel gyarapodtak a tanulók, melyek a madárgyűrűzésről, valamint a fajismeretről szóltak.

A második nap délelőttjén került sor a háló kifeszítésére, a madárbefogásra és a gyűrűzésre. A gyerekek megfigyelhették a napló vezetését, megtanulták a madarak helyes fogását, megtudták a gyűrűzéshez szükséges megfigyelési szempontokat. Elkápráztatta őket Nagy Sándor tudása a madarakról, az embert körülvevő természetről. A délutáni zenés foglalkozás igen kellemesen zajlott. Tanulóink szeretnek énekelni, ritmusjátékokat játszani, így jó partnerei voltak Törekyné Nagy Zsuzsának. Este gyalogtúrát tettünk a városban. Felkerestük a Fekete István Múzeumba, ahol Bodó Imre tulajdonos lelkesen mesélt az író életéről és a kiállított tárgyakról.

A harmadik nap terepi megfigyeléssel kezdődött a Konda-patak völgyében, amelynek élővilágáról újabb dolgokat tudtunk meg. Besétáltunk a Belvárosi Általános Iskolába, ahol a táborvezető bemutatta a Tolna megye madárvilága című kiállítást, mely az általa összegyűjtött 87 madárfaj 94 egyedét tartalmazza. Az általános iskolai tananyagban tanított fajok (egerészölyv, héja, erdei fülesbagoly) mellett különlegesen ritka fajok egyedei is láthatók (nagy póling, réti sas, füstös réce, haris, kékvércse, kis sólyom, lócsér) itt. Ezután látogatást tettünk a Madárbarát mintakertben, ahol jó példát láttunk arra, milyen szerepet töltenek be a cserjék, fák kertjeinkben, illetve hová, milyen odút, költőládát vagy műfészket célszerű kitennünk. Végül fájó szívvel, de tele élményekkel és tapasztalattal, tudással vettünk búcsút a tábortól és Nagy Sándor tanár úrtól.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 27. 11:25, hétfő | PR

Az idei Marketing Summit elegánsan helyezte fel a szakmát a felső polcra

Az 31. Marketing Summit szervezői a postcovid kesergés helyett 21-re húztak meglehetősen impozáns pakliból lapokat. Úgy tűnik, ezúttal is a merészeket illeti a siker és szerencse...

2021. Szeptember 24. 15:39, péntek | PR

Különleges helyen, különleges létesítményt épít a Jánosik és Társai Kft. Tokajban.

A hegy lábánál, egy elhagyott andezit bányánál építik meg a Turisztikai Attrakció épületét.

2021. Augusztus 17. 10:35, kedd | PR

Fizessük a szállásunk SZÉP Kártyával

Bár a koronavírus miatt számos szállás zárva tartott, mára már enyhültek a korlátozó intézkedések annyira, hogy bátran foglalhatunk szállást és indulhatunk kirándulni, nyaralni, akár védettségi igazolvány nélkül is.

2021. Augusztus 06. 08:34, péntek | PR

Óriás irodaházat takarítanak

Környezetbarát technológiát vállalva nyerte el Budapest egyik legnagyobb új irodaépületének rendben tartását, a takarítási szolgáltatásokban piacvezetők között számon tartott Jánosik és Társai Kft.