Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. November 12. 09:28, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotó: Németh Gabriella

Régészeti időutazás

Régészeti időutazás

Sok érdeklődőt vonzott Dr. Szabó Géza Phd régész, főmuzeológus Perzsák Pannoniában - Pannoniából Perzsiába: régészeti időutazás című előadása.

Sok érdeklődőt vonzott Dr. Szabó Géza Phd régész, főmuzeológus Perzsák Pannoniában - Pannoniából Perzsiába: régészeti időutazás című előadása, amelyre 2014. november 3-án hétfőn került sor a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Szepessy Szalonjában.

A régész jól ismeri városunk régészeti lelőhelyeit, történetét, hiszen ő vezette a 2007-es Tesco megelőző ásatást, amely az eddigi legnagyobb feltáró munka volt városunk területén, a feltárás közel 1800 m2-en 5 történelmi korszakból adott gazdag leletanyagot. Ezen kívül több ásatás vezetőjeként (Aldi megelőző ásatás, Kórház utcai átjáró átépítése, Gólyavár leletmentő ásatás, vízmű beruházások, leletbejelentések, terepbejárások, stb.) a terepen végzett és a későbbi kutatómunkájával, előadásaival hozzájárul(t) helytörténetünk eddig kevésbé ismert időszakainak megismeréséhez is.

A mostani előadás első felében a Regölyben 2011-től indult ásatásról annak eredményeiről beszélt. A Szkítakori, mintegy 2600 éves halomsír feltárása sok izgalmas pillanatot okozott az abban résztvevőknek. A település legmagasabb pontján a 2700 évvel ezelőtt a törzs vezetőinek sírja fölé emelt hatalmas halomba a kései utódok pincét, tyúkólat vájtak, mintegy háromnegyedét pedig a környező vertfalú házak építése során hordták el. A temetkezési helyet már a ’90-es években szerették volna feltárni, de akkor a pénz hiánya miatt ez nem valósulhatott meg. A 2010-es évekre a háromnegyedéig elhordott, elpusztított egykori földpiramis omladékán a terepszemle alkalmával különlegesen díszített edények töredékei, festett, faragott csontlemezek, olvadt bronzdarabok kerültek elő. A sírhalom feltárásával nem várhattak tovább, a leomlott földet, a még feltárásra váró rétegek anyagát át szitálták és feltárták az egész temetkezési helyet és környezetét. A feltárás diákok részvételével történt, hiszen minden segítő kézre szükség volt. A fellelt tárgyak (geometrikus díszű csontfaragványok, bronz lószerszámdíszek, háromtollú nyílhegyek, pikkelypáncélok lemezei) párhuzamai tőlünk keletre mintegy tízezer kilométerre, az i.e. 7. századi belső-ázsiai nomád népek hagyatékában, főként a mai Kazakisztán és az attól keletebbre eső területeken találhatóak meg. A kerámia leletek egy része pedig a helyi, Kelet-alpi kora vaskori Hallstatt-kultúra népe által használt edényformák és díszítések felé mutat. Jelentős azonban a rendkívül magas technológiai ismeretekről tanúskodó, hihetetlenül vékonyfalú, legtöbbször feketére égetett edénytöredékek aránya is. Ez utóbbiak részben a mai olasz területek, az i.e. 7. századi etruszk edényművesség irányában mutatnak kapcsolatokat. A leletek arról vallanak, hogy az i.e. 7. század második felében a regölyi halom alá eltemetett előkelő a korabeli három világ határán - az európai őslakos hallstatti, a keleti szkíta és a déli etruszk kultúrkörök találkozásánál – bírta korának legszebb, legjobb fegyvereit, luxustárgyait.
Érdekes lelet a kis csontból faragott Janus szobor-töredék, amely a világon a legkorábbi megtalált ábrázolása a kezdet és vég kétarcú istenének. Az előkerült leletek és a régészeti megfigyelések alapján feltételezhető volt, hogy Regölyben az ókori forrásokban pannonok néven említett nép egyik törzsi vezetőjét temették el. Az emberi test maradványait, csontokat viszont egyáltalán nem találtak a feltárás során!

A csontok hiánya továbbá a halom alsó szintjén feltárt cölöpös szerkezetű épület arra a - többek között a korábbi Perzsia területén és ma is tovább élő - temetkezési szokásra utal, hogy a földet nem szennyezheti be sem emberi test, sem más anyag, így a halottakat kövekből emelt emelvényekre helyezik. Ez, illetve a feltárásokon előkerült tárgyi anyag vezette a régészt arra a gondolatra, hogy utazzon el a korábbi Perzsia, a mai Irán területére, hogy az ottani ásatásokkal igazolja korábbi feltevéseit. Előadásának második részében a pannonok perzsiai kutatásának eredményei mellett az út élményeiről, az igen magas színvonalú építészeti emlékekről, díszítőkultúráról, helyi kulturális szokásokról, a síita, szunnita vallásról, a Kurdokról, azok vendégszeretetéről is beszélt.
Az igen színes, a régészet mellett más társtudományokat is érintő előadásból megtudhattuk, hogy az i.e. 7. századról kialakított korábbi ismereteinket, a pannonok területünkön történő elhelyezkedését, társadalmi felépítettségét, - a regölyi leletanyag párhuzamai, az akkor élt népek vándorlásai, az egymást érő kulturális hatások alapján – újra kell gondolnunk.

Fotó: Németh Gabriella

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.