Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 15. 08:13, péntek | Belföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

Rekordjavító merülésekbe kezdett a kínai merülőkabin

Rekordjavító merülésekbe kezdett a kínai merülőkabin

Hatezer méter alá merült Kína Csiaolung (Jiaolong) nevű merülőkabinja a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-ároknál - jelentette a Hszinhua hírügynökség pénteken.

A merülési kísérletsorozat helyi idő szerint délelőtt kilenc, magyar idő szerint hajnali háromkor kezdődött, miután az eseményt egy trópusi vihar miatt néhány nappal elhalasztották. A Csiaolung először 5000 méterre, majd három órával később 6000 méterre jutott.
A legfrissebb jelentések szerint a fő fedélzeti kommunikációs rendszer meghibásodott, de a tartalék működik. A merülőkabin megvált a fenéksúlyától, és a vízfelszín irányába tart. A visszatéréshez körülbelül három órára van szüksége.
A kabin három búvárral a következő napokban összesen hat alkalommal egyre mélyebbre merül majd, és a tervek szerint az ötödik és a hatodik merüléssel célozzák meg a 7000 métert.
Mivel a Csiaolung merülési teljesítménye az időjárási és tengeri körülményektől függ, a szakemberek sok bizonytalansági tényezővel számolnak. A merülés biztonsági okokból csak nappal hajtható végre, négyes erejűnél nem nagyobb szél és legfeljebb hármas erősségű hullámzás esetén. Egy-egy merülés 8-12 óráig át tart.
A merülőkabin tavaly júliusban 5188 métert teljesített. Az akkori cél az volt, hogy a korábbi technikai átalakítások után teszteljék funkcióit és teljesítményét ötezer méteres mélység alatt.
A Csiaolung 2010 nyarán a Dél-kínai-tengeren 17 alkalommal merült, a legmélyebbre akkor, amikor 3759 méterre jutott. A korabeli híradásokból kiderült, hogy a szerkezet fénykép- és videofelvételeket is küldött a bázisra, továbbá hogy egy meg nem nevezett helyen robotkar segítségével kitűzték a kínai nemzeti zászlót és a legendás sárkánypalota jelét a tengerfenéken.
A kínai kísérletsorozat része annak a központi elhatározásnak, amely a mélytengeri technológiák és felszerelések, merülésre alkalmas eszközök fejlesztését célozza. Az eddigi eredményekkel már lehetővé vált, hogy kínai szakemberek a világ tengerfenék-területeinek 70 százalékán kutatásokat végezzenek.
Kínának - más országok mellett - már nemzetközi engedélye van arra, hogy a tengerfenéken, korlátozott területeken nyersanyag- és érckitermelést megalapozó kutatást végezzen.
Az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország és Japán után Kína az ötödik ország, amely a tengerszint alatt 3500 méternél mélyebbre küldött embert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.