Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2020. Szeptember 02. 15:08, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Rekordmennyiségű hasist és dzsihadista drogot foglaltak le Romániában

Rekordmennyiségű hasist és dzsihadista drogot foglaltak le Romániában

Mintegy másfél tonna hasis és több mint 750 kiló (négymillió darab) kaptagon-tabletta lefoglalásáról számolt be kedden a román rendőrség és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A nagy mennyiségű drogot, amelynek feketepiaci értékét 60 millió euróra (több mint 21 milliárd forint) becsülik, egy hajó átvizsgálása során fedezték fel, amely vasárnap érkezett a konstancai kikötőbe Törökországból, két, Szíriában feladott konténerrel.

A kábítószert 40 tonna nagy sűrűségű, szerves eredetű szappan között rejtették el.

A DIICOT közleménye szerint a "dzsihadisták drogjaként" ismert kaptagon-tablettáknak - amelyeket állítólag gyakran használtak fizikai állóképességük és önbizalmuk javítására az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei - rendszerint magas amfetamintartalmuk van.

Ez az eddigi legnagyobb mennyiségű hasis- és kaptagon-fogás a román bűnüldözés történetében. Kézre kerítésében az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) is közreműködött.

Jelenleg több román és külföldi állampolgár ellen van folyamatban bűnvádi vizsgálat, hogy kiderítsék a kábítószer szállításában játszott szerepüket.

A román hatóságok eddigi legnagyobb, négy évvel ezelőtti kábítószerfogása - csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása - is a Fekete-tenger partján, a konstancai (Constanta) kikötőben történt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.