Városlista
2024. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2012. Szeptember 25. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Örökölhető a derékfájás

Örökölhető a derékfájás

A hátfájással összefüggő génhibát azonosítottak a tudósok - számol be a BBC. Minden harmadik középkorú nőnek van valamilyen problémája a gerincével, s a betegek 80 százalékánál ez az genetikai okokra vezethető vissza - állapította meg a tanulmány, amely annak járt utána, hogyan lehetséges génhibák és a fájdalom öröklése.

A kutatás keretében 4600 reumatológiai páciens vizsgáltak meg és azt találták, hogy PARK2 jelű gén összefügg a gerincproblémák kialakulásával. Szakértők szerint a gén megtalálása új utakat nyithat a betegségek kezelését illetően.

A gerincsérvet az okozza, hogy az ágyéki lemezek kiszáradnak, így veszítenek hidratáltságukból. MRI vizsgálatok során a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a PARK2 jelű gén hatással van a betegség kialakulására és az állapot alakulására.

Azt mondják, hogy az életmód és táplálkozásbeli szokások befolyásolják a a gén epigenetikus változásait. A kutatók azt remélik, hogy ez a felismerés új és hatékonyabb utakat nyithat a gerincsérv megelőzésében és kezelésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.