Városlista
2024. október 24, csütörtök - Salamon

Hírek

2012. Szeptember 25. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Örökölhető a derékfájás

Örökölhető a derékfájás

A hátfájással összefüggő génhibát azonosítottak a tudósok - számol be a BBC. Minden harmadik középkorú nőnek van valamilyen problémája a gerincével, s a betegek 80 százalékánál ez az genetikai okokra vezethető vissza - állapította meg a tanulmány, amely annak járt utána, hogyan lehetséges génhibák és a fájdalom öröklése.

A kutatás keretében 4600 reumatológiai páciens vizsgáltak meg és azt találták, hogy PARK2 jelű gén összefügg a gerincproblémák kialakulásával. Szakértők szerint a gén megtalálása új utakat nyithat a betegségek kezelését illetően.

A gerincsérvet az okozza, hogy az ágyéki lemezek kiszáradnak, így veszítenek hidratáltságukból. MRI vizsgálatok során a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a PARK2 jelű gén hatással van a betegség kialakulására és az állapot alakulására.

Azt mondják, hogy az életmód és táplálkozásbeli szokások befolyásolják a a gén epigenetikus változásait. A kutatók azt remélik, hogy ez a felismerés új és hatékonyabb utakat nyithat a gerincsérv megelőzésében és kezelésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 23. 08:12, szerda | Életmód

Továbbra is hasítanak a magyarországi elektromos autó eladások

Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) bejegyzésében.

2024. Október 22. 10:34, kedd | Életmód

PTE: az észak-indokínai szubtrópusi régióban alakulnak és fejlődnek ki az emberiség számára kockázatos SARS-szerű vírusok

Az emberiség számára kockázatos SARS-szerű vírusok evolúciója és kialakulása az észak-indokínai szubtrópusi régióhoz köthető

2024. Október 20. 08:55, vasárnap | Életmód

Nébih: újabb cég hívott vissza kölesgolyót a forgalomból

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt az Auchan Magyarország Kft. is visszahívott extrudált bio kölesgolyót a forgalomból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel.

2024. Október 18. 07:49, péntek | Életmód

Meghalt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke

Életének 85. évében csütörtök hajnalban meghalt Kozma Imre atya, katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend korábbi magyarországi vezetője.