Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2012. Szeptember 25. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Örökölhető a derékfájás

Örökölhető a derékfájás

A hátfájással összefüggő génhibát azonosítottak a tudósok - számol be a BBC. Minden harmadik középkorú nőnek van valamilyen problémája a gerincével, s a betegek 80 százalékánál ez az genetikai okokra vezethető vissza - állapította meg a tanulmány, amely annak járt utána, hogyan lehetséges génhibák és a fájdalom öröklése.

A kutatás keretében 4600 reumatológiai páciens vizsgáltak meg és azt találták, hogy PARK2 jelű gén összefügg a gerincproblémák kialakulásával. Szakértők szerint a gén megtalálása új utakat nyithat a betegségek kezelését illetően.

A gerincsérvet az okozza, hogy az ágyéki lemezek kiszáradnak, így veszítenek hidratáltságukból. MRI vizsgálatok során a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a PARK2 jelű gén hatással van a betegség kialakulására és az állapot alakulására.

Azt mondják, hogy az életmód és táplálkozásbeli szokások befolyásolják a a gén epigenetikus változásait. A kutatók azt remélik, hogy ez a felismerés új és hatékonyabb utakat nyithat a gerincsérv megelőzésében és kezelésében.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Életmód

Meteorológia: a legmelegebb ősz volt az idei

Az idei ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as évek átlagát, és a 13,3 fokkal a legmelegebb lett 1901 óta - írta az OMSZ a honlapján közölt évszakértékelésben szerdán.

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

2023. December 04. 09:59, hétfő | Életmód

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok