Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Június 06. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Sportlegendák, sikerkovácsok Dombóváron

Sportlegendák, sikerkovácsok Dombóváron

A Dombóvári Vasutas Sportegyesület 85 évének történetét először átfogóan bemutató időszakos kiállítás nyílik Fényes érmek Dombóvárról, a múlt, jelen és a jövő bajnokai címmel a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben.

A helyi sportbarátok e tárlattal kívánnak tisztelegni a 85 évvel ezelőtt megalapított Dombóvári Vasutas Sportegyesület máig tartó izgalmas életét alkotók előtt. A széles összefogással készülő tárlatra beérkezett gazdag anyag válogatása már elkezdődött, közöttük számos érdekes relikvia is előkerült.

Így pl. a szurkolók Ultra Fanatic körének jelkendői, a helyi diáksport közel 90 évének első és legfrissebb elismerései, a legendás lengyel idegenlégiós kosárlabdazsonglőr, Miedzik Jacek 1100., immár búcsúmérkőzésének dedikált emléklapja. Itt kap helyet a legendás Aranycsapat öt tagjának, Puskás Öcsinek, Czibor Zoltánnak, Grocsics Gyulának, Hidegkúti Nándornak és az egyetlen vidéki születésű Buzánszky Jenőnek 1991. júniusi közös játékát megörökítő szignált plakátja is.

A londoni ötkarikás játékokat is köszöntő kiállítás ötletgazdája és kurátora Kormos László, míg a számos interaktív elemmel tervezett bemutató megnyitóját a Múzeumok Éjszakája országos program-sorozatának helyi eseményei sorában Harangozó László, a DVMSE örökös tiszteletbeli elnöke, Dombóvár város Díszpolgára nyitja meg 2012. június 16-án, szombaton este 20 órakor.

A Múzeumban folyó tárlatépítési munkálatok miatt az intézmény látogathatósága június 8. és 15. között szünetel. Nyitás: június 16-án 18 órakor.

Az előkészületeket és a kiállítás következő történéseit egy ideje már önálló facebook-platformon is nyomon követhetik az érdeklődők és a gyűjtők, pártolók. Az időszaki tárlat a tervek szerint a nyári idegenforgalmi idényt követően szeptember végéig nyitva tart.

„A dombóvári vasutas sportegyesület 85 évvel ezelőtt, 1927. június 19-én alakult meg a sportszerető szolgálati főnökök kezdeményezésére, mert felismerték a sport testedző, fegyelem- és közösség-teremtő, szélesebb látókört biztosító erejét; megteremtve a vasút dolgozóinak a munkahelyeken kívüli találkozás, a szabadidő közös eltöltésének mással nem pótolható lehetőségét.” - fogalmaz ajánlásában a tíz évvel ezelőtt megjelent jubileumi kötetének szövegét bővítve Harangozó László, örökös tiszteletbeli elnök, számos ritka relikvia őrzője és a kiállítás gazdagítója.

Kiállítóhely: Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény. Megtekinthető: 2012. június 16-tól.
Dombóvár, Szabadság u. 16. E-mail: muzeum.dombovar@gmail.com; 20/910 80 66.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.