Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Június 30. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Ősszel jöhet a chipsadó

Ősszel jöhet a chipsadó

Még idén bevezetik a népegészségügyi adó, melyet csak egészségügyi célokra fordíthatnak. Azt remélik, hogy a munkahelyek megszüntetése helyett az érintett cégek inkább egészségesebb termékeket fognak készíteni. A törvénnyel kapcso

 

A januári bevezetést szorgalmazó javaslatot elvetették a Parlamentben, így még az idén bevezetik a népegészségügyi termékadót. Idén csak 3-5 milliárd forintos bevételt remélnek az új adónemtől, de ezután évi húszmilliárdos remélnek a „chipsadótól”.

Bizonyos értelemben a népegészségügyi adó kivetése egyes területeken bevételkiesést is jelenthet, ugyanis az adó a kisvállalkozásokat negatívan sújtja. Az érintett termékek fogyasztása csökkenhet, ezért áfakieséssel számolnak, és ezt a befolyó húszmilliárdból nem kompenzálhatják, mert a törvény szerint csak népegészségügyi célokra fordíthatják az összeget.

Bár számolnak megszűnő munkahelyekkel, mégis azt remélik, hogy az érintett cégek áttérnek más, egészséges ételek készítésére. Azok a vállalkozások, amelyek a termékadó befizetésére kötelezettek, egy módosító indítvány szerint iparűzési adókedvezményt kaphatnak, ezt a javaslatot az előterjesztők és arról szavazó bizottságok is támogatták. A tervezett törvénynek ez a passzusa azonban csak akkor lép hatályba, ha az Európai Unió is beleegyezik.

A benyújtott módosítások többségét egyébként sem az előterjesztők, sem az illetékes bizottságok nem támogatták, még a kormánypárti képviselők által benyújtottakat se. Ugyanakkor megerősítették azt, hogy csak a nagyipari méretekben termelt, és előrecsomagolt termékekre vonatkozik majd a törvény. Az viszont nem derült ki, hogy a kis kiszerelésben árusított, cukor- és sótartalmú ételeket miért nem egészségkárosítóak, vagy ha azok, miért nem adókötelesek – olvasható az index.hu-n.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.