Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Február 25. 11:38, vasárnap | Helyi
Forrás: Dombó Média

Szemtanú - Izrael művészszemmel

Szemtanú - Izrael művészszemmel

A Tinódi Házban február 19-én Izrael budapesti nagykövet-helyettese, Fares Saeb és Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere nyitotta meg két magyar származású, izraeli művész kiállítását.

Kluger Zoltán 1933 és 1958 között előbb Palesztinában, majd Izraelben készítette azokat a képeket, amiken művészi szinten dokumentálta az említett időszak történelmét. Orosz származású berlini barátjával Nachmann Shifrinnel megalakították az Orient Press Company nevű céget. Közös vállalkozásuk 25 esztendőn át fotóügynökségként szolgáltatott képeket különböző újságoknak és a hivataloknak. Együtt járták az országot, Kluger fotózott, Shifrin gondoskodott a megrendelésekről, a képek továbbításáról és az összes ügyes-bajos dolgot intézte. A fotós értékes munkája révén nemzeti fényképésszé vált, hátrahagyott anyaga közkincs.
Dan Reisinger a mai Szerbia területén lévő Magyarkanizsán született 1934-ben. Tizenévesen partizánként harcolt a II. Világháború alatt, 1949-ben kivándorolt Izraelbe, ahol elvégezte a leghíresebb képzőművészeti Akadémiát, a Bezalelt. Ezt követően Brüsszelben, valamint Londonban élt és dolgozott, majd visszatért Tel Avivba, ahol stúdiót alapított. Grafikáit és desing-terveit a világ számos pontján mutatták be kiállításokon. Nevéhez rengeteg plakát, naptár, csomagolásterv és logó fűződik. A Budapesten működő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2009-ben címzetes egyetemi tanári címben részesítette.
A Majoros Galériában tartott kiállítás-megnyitón Izrael budapesti nagykövet-helyettese, Fares Saeb arról beszélt, hogy a tervek szerint a „Szemtanú” című tárlat Izrael Állam alapításának 70. évfordulója alkalmából idén hazánk számos településén lesz látható azzal a céllal, hogy bemutassák nemzetük kultúráját, művészetét és magasan fejlett gazdaságát.
A Dombóvár Város Önkormányzata és a Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság által szervezett „Szemtanú” című tárlat március 9-ig látogatható a Tinódi Házban.

Címkék: kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

2024. Április 12. 08:00, péntek | Helyi

Lomtalanítás Dombóváron

Idén két időpontban április 13-án és 27-én lesz Dombóvár különböző részein lomtalanítás. Utcákra lebontva az időpontokat cikkünkben olvashatják.

2024. Április 11. 10:25, csütörtök | Helyi

Dombóvár újabb 90 éves lakóját köszöntötték

Csapó Edét 90. születésnapján Pintér Szilárd polgármester és Futó Péter önkormányzati képviselő köszöntötték.