Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Február 21. 15:33, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Sztrájkbizottság alakult a Hankook rácalmási üzemében

Sztrájkbizottság alakult a Hankook rácalmási üzemében

Sztrájkbizottság alakult a Hankook Tire Magyarország rácalmási gumigyárában, mert a szakszervezet szerint a munkaadó érdemi válaszra sem méltatja béremelési javaslatukat - tájékoztatta a vegyipari szakszervezet (VDSZ) csütörtökön az MTI-t. A cégvezetés meglepődött a bejelentésen, közlésük szerint az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak.

A érdekvédők közleménye szerint jövő keddig várnak, és ha akkor sem lesz változás a kiemelkedően sikeres, 30 milliárdnál is nagyobb nyereségre készülő cégnél, a bizottság a dolgozók igényei szerint leállítja a termelést. Emlékeztetnek arra, hogy a korábbi években viszonylag megfelelő egyeztetések folytak.
Az érdekvédelem vezetői megelégelték a munkaadók felháborító magatartását, ezért a dolgozók nyomására sztrájkbizottságot hoztak létre, hogy szükség estén munkabeszüntetéssel kényszerítsék eredményes tárgyalásra a cégvezetést - közölte Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet vezetője. Hozzátette: azt sem tudni, van-e, s ha igen, milyen mértékű ajánlata a cégvezetésnek, pedig már többször tárgyalóasztalhoz ültek.
Szerinte a szakszervezet nem kért lehetetlent a kormánnyal korábban stratégiai szerződést kötött gyár vezetésétől. Az érdekvédők a 220 ezer forint alatt kereső dolgozóknak infláció plusz 6 százalékos emelést javasolnak januárig visszamenőleg. A 220 ezer feletti bérekre infláció plusz 3 százalékos visszamenőleges korrekciót kérnek.
A szakszervezet - a tavalyi évhez hasonlóan - sikeres időarányos eredmény esetén, nyereségalapú bónuszt is javasol két részletben, júniusi és novemberi kifizetéssel. A cafeteria keret emelése mellett kérik, hogy a dolgozók Erzsébet-utalványt is kapjanak.
A VDSZ elnöke szerint nem ez az első eset, hogy konfliktus van a cégvezetés és a munkavállalók között, a koreai tulajdonú vállalatnál nehezen alkalmazkodnak az európai normákhoz. Ez egyebek mellett a szakszervezetekkel való, enyhén szólva is barátságtalan kapcsolatban is érezhető - mondta.
Roy Katalin, a Hankook Tire Magyarország kommunikációs menedzsere az MTI érdeklődésére közölte: a Hankook Tire meglepetéssel értesült a VDSZ bejelentéséről, az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak a szakszervezettel. Mivel a vállalat vezetősége nem kapott hivatalos tájékoztatást a sztrájkbizottság megalakulásáról, egyelőre nem tudják kommentálni a bejelentést.

Címkék: Vegyipar-Hankook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: