Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. December 19. 12:30, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei RFK, Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság

Támad a tél! Hogyan közlekedjünk a csúszós utakon?

Támad a tél! Hogyan közlekedjünk a csúszós utakon?

Az intenzív havazás miatt bekövetkező balesetek megelőzésére megfelelő előrelátással és gondossággal fel lehet készülni. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság és a Baleset-megelőzési Bizottság ehhez ad tippeket.


A Tolna Megyei RFK Közlekedésrendészeti és Autópálya-felügyeleti Osztály
és a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság felhívása


A téli időjárás várható következményei a közlekedésben: hófúvások, hótorlaszok, sínek lefagyása; járművek akadhatnak el az utakon; a hó súlyától faágak szakadhatnak le és parkoló gépjárműveket károsíthatnak; csúszós út és kátyúk kialakulása.

A téli időszakban előfordul, hogy enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, mely ónos eső kialakulásához vezethet, ami a síkosság legalattomosabb fajtáját okozza.
Ha a hőmérséklet fagypont alatti és az eső esik, akkor pedig számíthatunk jégréteg kialakulására.

Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a híradásokat és az időjárás előrejelzést.
Célszerű előkészíteni és állandóan a gépjárműben tartani a hólapátot, szóró-sót, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket, fagymentesítő zárolajozót, rugalmas vontatókötelet, elegendő számú láthatósági mellényt, takarót, továbbá jó, ha viszünk termoszban meleg italt.
Gondoskodni kell, hogy a mobiltelefonok fel legyenek töltve, indokolt lehet tartalék akkumulátor beszerzése is.

Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni - ha lehet, ne közlekedjen gépkocsival.
Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.
Gépkocsival csak akkor induljon el, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc /melyet a hajtott tengelyre kell rakni/, lapát, stb.).
Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.
Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább 10-15 percenként szellőztetni.
Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából!

Kiemelt jelentőséggel bír az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer, az ablaktörlő-gumik, a fagyálló ablakmosó-folyadék ellenőrzése.

Nagyon fontos, hogy a havas, jeges úton minden apró hirtelen mozdulat fékkel, gázzal, kormánnyal végzetes lehet, a sebességet inkább gázlevétellel, motorfékkel csökkentsük! Ha a gépjármű megcsúszik, vegyük le lábunkat a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, majd akkor fékezzünk óvatosan megint, ha újra a kívánt irányba áll. Ilyenkor nem elegendő, ha a megengedett sebességhatárokat betartjuk, gyakori baleseti ok a relatív gyorshajtás. Különös jelentősége van továbbá a követési távolság betartásának, növelésének.

Gondoljuk meg felelősséggel, hogy érdemes-e egyáltalán elindulni, kockáztatni. Ha igen, induljunk időben, jóval előbb, mint máskor. Lassan, óvatosan, kellő körültekintéssel közlekedve szomorú tragédiák előzhetőek meg.

Végül ne feledjük: A biztonsági öv életet menthet!

Címkék: baleset, közlekedés, tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.