Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2011. Augusztus 19. 07:40, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Tanulmánykötet Horvay János szobrászművészről

Tanulmánykötet Horvay János szobrászművészről

Horvay János szobrászművészről, a Kossuth-szobrok legismertebb alkotójáról adott ki tanulmánykötetet a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület, a könyv az utóbbi évek Horvay-kutatásait gyűjti csokorba.

Az Ismerős művek elfeledett alkotója című kötet 224 oldalon 18 szerző - muzeológusok, történészek, művészettörténészek, restaurátorok - huszonegy tanulmányát teszi közzé, kétszáz fotóval illusztrálva.

A tanulmányok elsősorban Horvay János (1874-1944) életművével, alkotásainak utóéletével, a Kossuth-kultusz történetével foglalkoznak, külön dolgozat elemzi a ceglédi, törökszentmiklósi és az egykor Budapesten, a Kossuth téren állt szoborcsoportját. Kriston Vízi József társszerkesztő szerint a kötet az elmúlt öt év szakmaközi kutatásainak esszenciáját nyújtja az olvasónak.

Horvay János legismertebb művét, a Kossuth-szoborcsoportot 1927-ben állították fel. A monumentális kompozíció, amely a Batthyány-kormány tagjainak teljes alakos szobrait és a magyarság küzdelmét ábrázoló sokalakos együttest (képünkön, előtérben a Höganäsból, Dombóvár svéd testvérvárosából érkezett küldöttség tagjainak egy része június elején) foglalja magába, jelenleg Dombóváron, a szigeterdei parkban látható.

A tanulmánykötet szerkesztői a dombóvári szoborcsoport állagromlása kapcsán felhívják a figyelmet egy-egy Horvay-szobor - például a Pesterzsébeten állt Ivó paraszt című mű - visszafordíthatatlan pusztulására. A könyv utószavában javaslatot tesznek egy közép-európai szobrászattörténeti társaság életre hívására, amely a 2014-es Horvay-évfordulón nemcsak a méltatlanul elfeledett szobrászról, hanem pályatársairól, a Szamolovszky Ödönről (1878-1914) és Ligeti Miklósról (1871-1944) is megemlékezne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 28. 09:58, szerda | Helyi

XVII. Dombóvári Mix Röplabda Kupa Dombóváron

Február 24-én 17. alkalommal rendezte meg a Dombóvári Mix Röplabda Kupát a Dombóvári Amatőr Röplabda Club Szabadidős Egyesület.

2024. Február 27. 08:23, kedd | Helyi

Bor- és pálinkaversenyt tartottak Döbröközön

Az önkormányzat az idei évben is megszervezte a gazdák bor- és pálinkaversenyét. 13 bor és 17 pálinka minta érkezett be a bírálatra.

2024. Február 26. 10:18, hétfő | Helyi

Nem volt elég széles az úttest a dombóvári kerékpárosnak

A dombóvári rendőrök a város bevezető szakaszán a 61-es főúton ellenőrizték azt a helyi kerékpárost, aki jó indulattal sem volt vezetésre képes állapotban, amikor megállították.

2024. Február 26. 08:44, hétfő | Helyi

A vetési varjú fészkek eltávolítását végzik a napokban Dombóváron

A munkálatok ideje alatt rövid ideig tartó, szakaszos útlezárások várhatóak.