Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Március 12. 08:49, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotók: Tóth Kriszta

Tapintható Művészet Mindenkinek

Tapintható Művészet Mindenkinek

2015. március 6-án pénteken 15 órakor nyílott a Kézzelfogható Alapítvány „Tapintható Művészet Mindenkinek” c. országos vándorkiállítása a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Szepessy Szalonjában.

„Az Alapítvány célkitűzése, hogy látássérült és vak emberek együtt váljanak kiállítás közönséggé a látókkal. Létrejött egy olyan kiállítótér, ahol egyenlők az esélyek. A látók a látássérültek vezetésével bekötött szemmel vehetik kezükbe a kiállított tárgyakat, képzőművészeti alkotásokat. Így a látók és a látássérültek között kialakuló bizalmi viszonyon keresztül nem csak egymást ismerhetik meg, hanem újabb tapasztalatokat szerezhetnek saját magukról is. A látóknak hinniük kell a tapintás erejében, a látássérülteknek pedig olyan türelemmel kell lenniük, amelyet elvárnak a látó környezetüktől. A párbeszéd kialakulása és megtartása elkerülhetetlen. Egymás kezében vannak.” – olvasható az alapítvány koncepciójában.

Első kiállításukkal a Szépművészeti Múzeumban mutatkoztak be, majd ezt követte a vándorkiállítás létrehozása azzal a céllal, hogy a kisebb-nagyobb vidéki városokban az ott élő emberek is megismerjék a kiállítást, annak mondanivalóját, képzett látássérült tárlatvezetők segítségével. A látogatók még jobban átérezhessék a látássérültek, vakok mindennapjait, a művészetek személyiségformáló, terápiás szerepét a fogyatékkal élők életében.

A megnyitót jelenlétével megtisztelte: Potápi Árpád János Nemzetpolitikáért Felelős államtitkár, Tolna Megye 2. választókerületének (Dombóvár-Bonyhád) országgyűlési képviselője, Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára, Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Kovács Lászlóné a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének elnök asszonya.

A programot Horváth Péter a Presidium Közhasznú Egyesület által működtetett Reménység Napközi Otthon fiatalja nyitotta meg Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom című versével, később elszavalta Kányádi Sándor: Álmodó című versét is, melyeket mély átéléssel adott elő.

Ezt követően Müller Ádám gyűjteményvezető köszöntötte a vendégeket és köszönte meg a Kézzelfogható Alapítványnak, meghívott vendégeknek, fellépőknek a részvételt, a közreműködést.

Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára a kiállítás fővédnöke mondta el gondolatait az alapítvány munkájáról, a kiállításról, a kormány célkitűzésiről, melyekkel többek között támogatják a fogyatékossággal élők életkörülményeinek javulását is. Erre legközelebbi példa a felújított és nemrég átadott Vakok Állami Intézetének két épülete, amelyekben a külső és belső felújításoknak köszönhetően a látássérültek, a mozgásukban korlátozottak mindennapjaihoz szükséges speciális körülményeket biztosították: megújult a homlokzat és a tető, kicserélték a nyílászárókat, a világítást megújították, ezeken kívül az épületen belül korszerűsítették a vizesblokkokat és megújultak a közösségi terek is.

Az államtitkár úr megkérte az érdeklődőket, hogy minél többen ismerjék meg a kiállítást, felhívta az iskolaigazgatók, pedagógusok figyelmét: hozzák el az osztályokat, a tanulókat is a tárlatra, mert a felnövekvő generációk életében, szociális érzékenységük alakításában meghatározó lehet egy ilyen élmény átélése, megtapasztalása, hiszen ezt követően egészen másként viszonyulnak majd a fogyatékossággal élő embertársaikhoz a jövőben.

A program folytatásaként Till Nikolett a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 7.a osztályos látássérült tanulója, több énekverseny győztese, Széki lakodalmas dalcsokrot énekelt a hallgatóság nagy örömére: A menyasszony szép virág, Csikorog a szekér, A kapuban a szekér, Nincs több kutya című népdalokat adta elő.

Ezt követően Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke megköszönte a meghívást, mint dombóvári lakos örömét fejezte ki, hogy Dombóváron is megtekinthető, megismerhető a tapintható tárlat és a megye részéről támogatását biztosította a gyűjteményben a jövőben megvalósuló kiállítások, programok létrejöttét illetően.

A megnyitó zárásaként Mógáné Sebők Erzsébet a Kézzelfogható Alapítvány elnök asszonya mondta el gondolatait az alapítvány célkitűzéseiről, tapintható tárlat létrejöttéről. Az alapítvány legfőbb célja a látássérültek társadalmi rehabilitációja a művészetek segítségével. Az összefogás gondolatát emelte ki, ami több síkon is megvalósult a kiállítás kapcsán. A múzeumban a berendezés során a késői órákban is segítőkészséget és nyitottságot tapasztaltak. A kiállító képzőművészek, iparművészek, népi iparművészek és a különböző fogyatékossággal élő alkotók szívesen bocsátották alkotásaikat a tapintással történő megismerésre. Ez legalább olyan bátorságot és elszántságot igényel, mint a tárlatvezetés során a látássérült tárlatvezetők és a bekötött szemű látogatók közötti kapcsolat.

Az alapítvány munkáját támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem csak a tapintható kiállítások szervezésében, hanem a látássérültek foglalkoztatását illetően is.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara Alapítvány jóvoltából az idén is sikerült lebonyolítani a látássérült tárlatvezetők képzését, ami lehetővé teszi, hogy a fiatalok is megismerkedjenek ezzel az érdekes elfoglaltsággal, ami pénzkereseti forrás is lehet számukra.

Ezt követően hat látássérült tárlatvezető közreműködésével ismerkedhettek meg a látogatók, érdeklődők a kiállítással, a műalkotásokkal, melyeket képző- és iparművészek, ép és látássérült művészek készítettek. A látók bekötött szemmel haladtak a kiállítótérben, a látássérült tárlatvezetők vezették őket és látták el információkkal az alkotókról, a tárgyakról. Eközben persze a látóknak ki kellet találni a tárgyak alakja, hőmérséklete, mintái alapján, hogy mit is ábrázolnak. Ezt követően a látók levették a szemüket takaró kendőt és megnézhették a kiállítást. A tárlatvezetőkkel közösen megbeszélték élményeiket, benyomásaikat, mennyiben jelentett más élményt a tapintás útján történő tájékozódás, érzékelés, mint a vizualitás alapján történő tájékozódás.

A kiállítást megismerők számára óriási élményt jelentett a tárlat megismerése és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a délután folyamán megvalósult a Kézzelfogható Alapítvány plakátjain olvasható ars poetica: Tapints velünk, érezz velünk, mosolyogj velünk!

A kiállítás megtekinthető 2015. március 7-26-ig, hétfőtől péntekig 8-16 óráig, szombaton és vasárnap telefonos egyeztetéssel.
A tárlat fedett szemmel megismerhető különböző fokban látássérült tárlatvezetők közreműködésével, előre egyeztetett időpontban.
Időpont egyeztetés a tervezett látogatás előtt legalább 3 nappal a következő telefonszámokon lehetséges: 06-70/383-7766, 06-20/ 284-0822.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.