Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Február 17. 08:20, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Települési mentőcsoportok megalakítása

Települési mentőcsoportok megalakítása

A Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség februárban megkezdte az illetékességi területén a települések polgármesterivel az egyeztetést a települési önkéntes mentőcsoport megalakításával kapcsolatban.

A Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség februárban megkezdte az illetékességi területén I. illetve II. katasztrófavédelmi osztályba sorolt települések polgármesterivel az egyeztetést a települési önkéntes mentőcsoport megalakításával kapcsolatban.

Karaszi Péter tű. alezredes kirendeltségvezető és Czinczár Krisztián tű. hadnagy polgári védelmi felügyelő Bátaszék és Cikó polgármestereivel folytattak sikeres egyeztetést az elmúlt héten, mindkét település polgármestere támogatja a mentőcsoportok megalakítását.

Tolna megye adottságait, veszélyeztető hatásait és a bekövetkezések gyakoriságát figyelembe véve az igazgatóság az ár- és belvízi védekezési feladatokra tervezte a mentőszervezetek megalakítását. A mentőcsoportok alapfeladata a különleges jogrend veszélyhelyzeten kívüli időszakában a katasztrófavédelmi feladatok ellátása. Ide tartozik a kárterület felderítése, közreműködés a vizek kártételei elleni védekezésben és a rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátásában, továbbá közreműködés a járás területén bekövetkezett káresemények felszámolásában.

Tolna megyében a Gemenc Önkéntes Mentőcsoport mellett mind a 6 járásban működik mentőszervezet,összesen 128 fővel. A járási mentőszervezetek megalakítását 2013-ban kezdte meg igazgatóságunk a járási hivatalvezetőkkel együttműködve. A mentőcsoportok rendszerbe állító gyakorlataikat 2013 december 7-én hajtották végre, mely előfeltétele a Nemzeti Minősítő Rendszerben történő minősítő gyakorlat teljesítésének. A nemzeti minősítő gyakorlatot 2014. szeptember 12-13-án hajtották végre a mentőcsoportok Dombóvár város közigazgatási területén, 6 feltételezett kárhelyszínen, egymással szorosan együttműködve, összesen 36 órás időtartamban.

A minősítő gyakorlatot a Bonyhádi Járás Völgység, a Dombóvári Járás Koppány, a Paksi Járás Pax, a Szekszárdi Járás Alisca, a Tamási Járás Koppány, és a Tolna Járás Thelena mentőcsoportjai sikeresen hajtották végre az árvízi és a vízi mentési képességek szakterületére. A járási mentőszervezetek a minősítést követően megfelelő szaktudással rendelkeznek, és alkalmasak az önálló feladat végrehajtásra, így a járásokban az elhúzódó beavatkozások esetén az elsődleges beavatkozók váltására, valamint a beavatkozó erők megsegítésére, szükség esetén logisztikai támogatás biztosítására.

2014-ben Dombóváron és Bátán települési mentőszervezet is alakult, tagjaik a rendkívüli időjárási, vagy ár- és belvízi helyzet kezelésére bevethetők. Az idei évben várhatóan még több települési mentőszervezet megalakítására kerül majd sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.