Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 03. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Tiltakozik a HAT és a Szülői Hálózat az iskolakerülésről szóló törvényjavaslat ellen

Tiltakozik a HAT és a Szülői Hálózat az iskolakerülésről szóló törvényjavaslat ellen

Tiltakozik a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) és a Szülői Hálózat (SZH) a \"közveszélyes iskolakerülésre\" vonatkozó törvényjavaslat ellen, a szervezetek az indítványt \"gyermekellenesnek\" tartják.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös állásfoglalásban a két szervezet úgy véli, a "közveszélyes iskolakerülés" címen elhíresült törvénytervezet mind erkölcsileg, mind jogilag, mind emberileg elfogadhatatlan, pedagógiai, gyermekvédelmi és szülői szempontból pedig nonszensz.
A közleményben HAT és a SZH erélyesen tiltakozik ellene, és határozottan követeli, hogy a kérdést vegyék le a napirendről - közölték.
Véleményük szerint a rendőrség bevetése az iskolán kívül tartózkodó gyermekek ellenőrzésére alapvető emberi és személyiségi jogot sért.
Közleményükben úgy fogalmaztak: a szülők kikérik maguknak, a pedagógusok pedig szakmai és emberi jogi alapon elfogadhatatlannak tartják, hogy adott esetben a 4. óra után, tehát dél körül a haza vagy különórára igyekvő gyermeket feltartóztathassa bárki, és félelemben tartsa.
Erős kétségeik vannak afelől, hogy a javaslattevők felmérték, milyen következményekkel járhat ez a hatósági magatartás a gyermekekre nézve, hogy már gyermekkorukban szembesülnek "a hatóság packázásával' - olvasható a dokumentumban, amelyben a szervezetek azt írták, nem kriminalizálhatják gyermekeket.
"A magyar jog is kimondja, hogy a gyermek személyiségi jogait, így különösen személyiségének szabad kibontakoztatásához való jogát, önrendelkezési jogát, cselekvési szabadságát, családi élethez és magánélethez való jogát az óvodának, az iskolának, illetve a kollégiumnak tiszteletben kell tartania" - emlékeztettek.
Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrségről szóló törvény módosításában azt javasolta, hogy az igazgatóhoz kísérhetné a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról.
A parlamentnek benyújtott indítvány szerint a rendelkezés úgy szólna: ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr - az iskolával való előzetes egyeztetés után - az igazgatóhoz kísérheti őt. "Hitelt érdemlő igazolást" az iskola, orvos vagy a szülő állíthat ki.
A belügyminiszter ezzel összefüggésben módosítaná a köznevelési törvényt is, rögzítve abban, hogy a tanuló iskolájának megállapítása, a hiányzás jogszerűségének ellenőrzése, valamint az iskolával és a szülővel való kapcsolatfelvétel céljából a köznevelés információs rendszeréből továbbítható a rendőrségnek egyebek mellett a diák neve, neme, születési helye és ideje, lakcíme, állampolgársága, diákigazolványának száma, tanulói jogviszonyának adatai, valamint iskolájának neve, címe.
Magyariné Nagy Edit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén arról beszélt: a rendőr nem alkalmazhatna kényszerítő eszközt az iskolakerülő gyerekekkel szemben, de testi erőt igen.
Az új szabályozás 2013. január 1-jén lépne hatályba.

Címkék: Oktatás-iskolák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során