Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Március 10. 22:30, szombat | Helyi
Forrás: a szervezők

Tizenkettedszer versengtek a finom nedűk Vázsnokon

Tizenkettedszer versengtek a finom nedűk Vázsnokon

A Sásddal szomszédos Vázsnokon tizenkettedik alkalommal rendezte meg a helyi kiskerttulajdonosok egyesülete és a település önkormányzata a Mátyásnapi Borversenyt, melyre százhatvanhét mintával neveztek a gazdák.

Mint Fazekas Tibortól, a település polgármesterétől megtudtuk, a hagyomány szerint a kitűnő szőlőtermő vázsnoki szőlőhegy leve a 15. században eljutott Mátyás király asztalára is.

Az ideális tavalyi időjárási körülmények miatt akár jóval több mintával is nevezhettek volna 2012-ben a bortermelők, ha nem esett volna le a nagy hó. Így viszont akik nem fejtették le időben a bort, a havas-jeges terepen már nem tudtak feljutni a hegyre. Mindez különösen a vörösbormintáknál volt érzékelhető - mondta Fazekas Tibor.

A benevezett borokat a zsűrielnökként is közreműködő Bakonyi Antal, a Csányi Pincészet főborásza, valamint Vadai Mihályné és Ferencz Dénes Sásdról elszármazott borászok, továbbá Egerszegi Zoltánné, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Agrobotanikai Tanszékének szőlész-borász technikusa minősítette. A kóstolást négy helybeli leányzó munkája tette gördülékennyé.

A zsűri döntése alapján a fehérborok közül idén 14 érdemelt arany-, 33 ezüst-, 21 pedig bronzérmet és csupán öt nem kapott minősítést. A rosékat 2 arany-, 8 ezüst- és 9 bronzminősítéssel díjazták a bírálók, és közülük csak kettőt nem tartottak értékelhetőnek. A vörös mintáknál 12 arany-, 22 ezüst- és 33 bronzérem született úgy, hogy közülük hat maradt minősítés nélkül.

A bírálók az első helyezett borásznak választották a sásdi Szabó Jánost, másodiknak a mágocsi Bauer Ádámot, míg a harmadiknak a vázsnoki Megyesi Zoltánt, aki ezzel egyben a legjobb helyi borosgazda is lett.

A február 25-i eredményhirdetésen a sásdi Őszidő Klub férfikara - Tóth Gábor, Török Tamás, Rónai Elemér, Bális István, Németh István és Szabó János - Koszorus Jenő tárogatókísérete mellett bor- és katonadalokkal szórakoztatta a közönséget. Kiskároly János tangóharmonikán játszott, Mátics Gabriella Mátyás-mesével, míg Árki Gábor bortémájú verssel közreműködött.

Lejegyezte: Cserveni Gábor

Hívóképünk a 2011. évi vázsnoki borversenyen készült. Montázsunk fotóit a szervezők készítették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.