Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2012. Május 30. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Több légitársaság csődje várható

Több légitársaság csődje várható

A Malév csődje Magyarország, a diszkont-légitársaságok pedig egész Európa légipiacát átrendezik idén.

A nemzeti légitársaság eltűnése a hazai gazdaság számára visszaesést hozott, amit ellensúlyozhat a regionális repterek felértékelődése - írja a Magyar Hírlap.

„A fapadosok mellett három nagy légitársasági csoport maradhat fenn Európában” – állítják a Financial Times által megkérdezett szakértők. Az elemzés szerint a legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaságok prosperálnak a gazdasági hanyatlás idején, a térség nemzeti légitársaságainak helyzete sokkal nehezebb. Az Európai Unió szuverén adósságválsága közepette ugyanis az utazók – még az üzletemberek is – azzal igyekeznek takarékoskodni, hogy az unión belüli repülésekre a fapadosokat veszik igénybe, amelynek következményei az iparági eredményekben is megmutatkoznak.

A Ryanair, a forgalom alapján a legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaság a közelmúltban emelte 2011–2012-re szóló eredmény-előrejelzését 440 millióról 480 millió euróra, miközben a Lufthansa már szeptemberben profitfigyelmeztetést adott ki – emlékeztet a távirati iroda. Az Air France-KLM csoport pedig azt jelezte, 2011-re működési szintű veszteséget vár.

A lap szerint az iparági elemzők további cégek csődjét jósolják Európában, mivel „egyszerűen túl sok a légitársaság”. A legtöbb elemzői előrejelzés szerint Európában végül három nagy nemzeti légitársasági csoport marad fenn: a Lufthansa, az Air France-KLM és az International Airlines Group, a British Airways és a spanyol Iberia tulajdonos holdingcége.

Az Európai Parlament állásfoglalásában az áll: az EU légügyi politikájának kiemelten figyelnie kell a regionális repterek igényeire. Ezek ugyanis elősegíthetik egy-egy régió fejlődését, a transzeurópai közlekedési hálózatba történő bevonásukkal pedig csökkenthető a forgalmas légiközpontok zsúfoltsága. Ráadásul új vállalkozásokat vonzanak, és lehetőséget kínálnak a helyi turizmus és a teherszállítás számára is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 29. 13:15, szerda | Belföld

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter Budapesten, a Magyar Multi Program szerdai zárókonferenciáján.

2023. Március 29. 13:14, szerda | Belföld

A május 1-jei hosszú hétvégén egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding szerdán az MTI-vel.

2023. Március 29. 09:08, szerda | Belföld

Fiatal nő életéért küzdöttek a NAV-osok

Több méteres kidőlt fa törzse csapódott egy autósra a hétfői szélviharban, akinek az életét a NAV munkatársai szolgálat közben segítettek megmenteni.