Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 05. 08:34, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Több mint kétszázan pályáztak a Quasimodo versenyre

Több mint kétszázan pályáztak a Quasimodo versenyre

Több mint kétszáz pályázó - köztük négy kolozsvári - küldte el 2-2 versét a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre, amelyet pénteken és szombaton rendeznek meg Balatonfüreden.

Bertókné Ticz Erzsébet, a Quasimodo Közalapítvány munkatársa az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a verseknek május 31-ig kellett beérkezniük a szervezethez. A szakmai zsűri (Szörényi László irodalomtörténész, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, Péntek Imre újságíró, költő, Madarász Imre irodalomtörténész és Cserép László, a díj titkára) júliusban hozta meg döntését a Quasimodo Emlékdíjon felül 2 különdíjról és 11 oklevélről.
Hozzátette: az emlékdíjas és két különdíjas költő pénzjutalomban (ösztöndíjban) részesül. Ezen felül mind a 14 díjazott a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által felajánlott tárgyat kap ajándékba.
A költőverseny pénteken Kő Pál szobrász életmű-kiállításával kezdődik a Vaszary-villában, hatkor Bogyay Katalin, az UNESCO közgyűlésének elnöke fát ültet a Tagore sétány melletti olasz ligetben a költőverseny 20. évfordulójának tiszteletére.
Szombaton tízkor irodalmi matinéval, könyvbemutatókkal folytatódik a program; az elmúlt 19 év emlékdíjas költői, valamint az idei Quasimodo-díjasok felolvassák verseiket.
Fél hatkor megemlékezés lesz Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő emlékfájánál a Tagore sétányon, hatkor kezdődik a díjátadó ünnepség és gálaműsor az Anna Grand Hotelben.
A költőversenyhez kapcsolódva szeptember 9-ig olasz gasztronómiai hetet rendeznek Balatonfüreden.

Címkék: Kultúra-irodalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;