Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több száz gyógyszer ára csökken

Több száz gyógyszer ára csökken

Bár hivatalos közlés még nincs, de a legutóbbi vaklicit nyomán feltehetően 800 gyógyszer ára fog csökkenni.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara számítása szerint 60-70 gyógyszer ára több mint 50 százalékkal, százé 25-50, több százé 10 százalék feletti mértékben csökken - írja a Magyar Hírlap.

Hankó Zoltán kamarai elnök azt mondta: a tavaly októberi első vaklicit eredményeként 35 milliárd forintos hatású árcsökkentés valósult meg, idén áprilisi 20 milliárd forintos, míg a legutóbbi már csak 7 milliárd forintos csökkenést hozott. A Széll Kálmán Terv a gyógyszerek köztámogatására fordítható összeget jelentősen megkurtította, ugyanakkor a kormány úgy döntött, hogy a betegek patikai kiadásai nem növekedhetnek.

Az MGYK számításaiból világosan látszik, a korábbiakhoz képest szűkül az olcsóbbá váló orvosságok köre, ami Hankó Zoltán szerint várható volt. Ráadásul amíg a tavaly októberi első vaklicit harmincötmilliárd forintos árcsökkenést eredményezett – mondta – , addig az idén áprilisban lebonyolított verseny nyomán már csak húszmilliárddal mérséklődtek az árak, vagyis a licit intenzitása érzékelhetően csökken. Most hétmilliárd forintos mérséklődéssel lehet számolni.

Gyógyszertári szempontból nem változik a helyzet, a patikák készlete minden licit során leértékelődik. Különösen érzékeny az új árra való átállás néhány napja, ezért a köztestület elnöke a múlt héten ismét a gyártók és forgalmazók szövetségeihez fordult. Azt kérte tőlük, az ellátás folyamatossága érdekében, valamint hogy ne ragadjanak be a korábbi patikai készletek, már szeptember utolsó napjaiban kezdjék meg az olcsóbbá váló készítmények beszállítását. Hankó Zoltán tájékoztatása szerint a nagykereskedők már felajánlották együttműködésüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk