Városlista
2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2018. Március 27. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Továbbra is London a világ vezető pénzügyi központja

Továbbra is London a világ vezető pénzügyi központja

A legújabb globális befektetői felmérés szerint továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, de már csak egyetlen ponttal előzi meg a második helyezett New Yorkot.

A felmérésbe bevont intézményi befektetők szerint a brit EU-tagság megszűnése továbbra is komoly bizonytalansági forrás.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group ranglistája (Global Financial Centres Index, GFCI), amely bonyolult, 103 kritériumot és több mint kétezer befektetői értékelést súlyozó mérési módszertannal készült, ezúttal 110 várost és térséget vizsgált.

A cég hétfőn ismertetett új globális rangsorában az első két helyen álló Londont és New Yorkot Hongkong, Szingapúr és Tokió követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még Sanghaj, Toronto, San Francisco, Sydney és Boston.

A 11. helyen álló Peking épphogy kicsúszott a felső tízes mezőnyből, egyetlen ponttal lemaradva Boston mögött.

A közép- és kelet-európai EU-mezőnyt Varsó vezeti a 41. helyen, utána Prága (71.), Tallinn (79.), Riga (87.) és Budapest (89.) következik.

London az új rangsorban 794, New York 793 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból.

A szeptemberben összeállított előző globális ranglistán London 780, New York 756 pontot szerzett, de a Z/Yen szakértői már akkor is azt hangsúlyozták, hogy ez jelentéktelen különbség.

A cég módszertani meghatározása szerint azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.

A hétfőn ismertetett tavaszi GFCI-ranglistán London 14, New York viszont 37 ponttal többet kapott, mint a tavaly őszi felmérésben.A Z/Yen szakértői a beszámolóhoz fűzött elemzésükben hangsúlyozzák, hogy a Brexit-folyamat teremtette bizonytalanságok nagyban befolyásolták a befektetői felmérés Londonban dolgozó résztvevőit, akik jóval kevésbé bizakodó véleményeket hangoztattak London pénzügyi központként betöltött jövőbeni szerepéről, mint a Frankfurtban és Párizsban dolgozó válaszadók az ő városuk pénzügyi szolgáltatási szerepének jövőjéről.

A Z/Yen elemzői ugyanakkor megállapítják, hogy általánosságban erősödik a világ legnagyobb pénzügyi központjaiba vetett befektetői bizalom. A ház szerint ezt egyértelműen jelzi, hogy a felső 25-ös mezőnyben szereplő pénzügyi szolgáltatási központok mindegyikének minősítési pontszáma nőtt az előző ranglista összeállítása óta, az alsó 50-es csoport tagjainak befektetői megítélése viszont kivétel nélkül gyengült.

A felmérés szerint ez érvényes a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok pénzügyi központjaira is: Varsó 9, Prága 13, Budapest 17, Riga 34, Tallinn 35 hellyel került hátrébb a tavaly szeptemberi listán elfoglalt helyezéséhez képest.

A Z/Yen londoni elemzői szerint mindez jelzi, hogy a befektetők ismét egyre inkább a hagyományos, erős, globális kihatású pénzügyi központokat kezdik előnyben részesíteni.

A tágabb kelet-európai térségben gyakorlatilag egyedüliként azonban Moszkva 6 helyet javított, és jelenleg a 83. helyen áll.

Az elmúlt néhány hónapban jelentősen javult az orosz makrogazdasági politika hitelminősítői megítélése, amelyre a befektetők komoly figyelmet fordítanak.

E folyamat egyik meghatározó mozzanataként a múlt hónap végén visszaemelte Oroszország államadós-besorolását a befektetésre ajánlott kategóriába a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális adósminősítésekért felelős részlege (S&P Global Ratings), a nemzetközi szankciókra és a csökkenő nyersanyagárakra adott prudens szakpolitikai válaszintézkedésekkel indokolva a lépést.

A döntés óta a nemzetközi intézményi befektetők szempontjából Oroszország ismét befektetésre ajánlott szuverén adósnak számít. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e vagy sem, és a Fitch Ratings már az S&P februári lépése előtt is befektetési kategóriában tartotta nyilván Oroszországot.

A három nagy piacvezető hitelminősítő közül már csak a Moody's Investors Service tart érvényben nem befektetési ajánlású besorolást az orosz államadósságra, január végén azonban ez a cég is felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az orosz osztályzat kilátását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.