Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb leépítések várhatók Békés megyében?

Újabb leépítések várhatók Békés megyében?

Idén főként gépész-, villamos-, valamint vegyészmérnökök, emellett lakatosok, forgácsolók és hegesztők lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerőpiacon – ez derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által készített munkaerő-piaci előrejelzéséből, amelyről a Békés Megyei Hírlap számolt be. A munkaerő létszámának legnagyobb csökkenése az általános irodai adminisztrátor, az egyéb ügyintéző foglalkozások esetében várható.

A felsőfokú iskolai végzettséget igénylő foglalkozások körében a gépészmérnökök, a villamosmérnökök, az elemző közgazdászok számára hirdetnek a korábbinál több munkalehetőséget. A munkaerő létszámának legnagyobb csökkenése az általános irodai adminisztrátor, az egyéb ügyintéző foglalkozások esetében várható. Kisebb mértékű létszámcsökkenést terveznek az autóbusz-vezetőket, szakorvosokat, általános iskolai tanárokat, villanyszerelőket alkalmazók.

A felmérésből az is kiderült, hogy Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Szabolcs megyében bizonyultak optimistának a vállalatok. Velük szemben Vas, Csongrád és Békés megyében a legrosszabbak a létszámmozgásokkal kapcsolatos várakozások. A Viharsarok amiatt is kiemelendő, hogy egyedül ebben a megyében vannak többségben a létszámcsökkenést prognosztizáló vállalatok a létszámnövekedésben bízókkal szemben.

Parragh László, az MKIK elnöke a Békés Megyei Hírlapnak azt mondta, a felmérés szerint a belföldi piacra termelő cégek optimistábbak, de fennáll a veszély, hogy a többletjövedelmet a középosztály nem fogyasztásra, hanem hiteltörlesztésre költi vagy megtakarítja.

Alapvetően pesszimista a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Békés megyei elnöke, már ami Békés megyét illeti. Nagy Mihály László azt mondta a lapnak, az M44-es vagy az M47-es hiánya, a feldolgozóipar felszámolása egyaránt hozzájárul Békés sanyarú helyzetéhez. Hiányzik az átfogó stratégia, ami segítené a megye fejlődését és sajnos sok cégnek valóban nincs más lehetősége, mint a leépítés.

A VOSZ megyei elnöke ugyanakkor megdöbbentőnek nevezete, hogy pedagógusdiplomával rendelkező szakemberek kényszerülnek közmunka vállalására. Megyei szinten jelentős cégek pedig nem egyszer arra vannak kárhoztatva, hogy sokadik alvállalkozóként tevékenykedjenek, így sajnos természetes az is, hogy a mai Békés megyében senkinek sem könnyű munkát találnia.

Az adatok akkor lennének igazán érdekesek, ha látnánk a pontos megyei statisztikát - értékelte a felmérést Juhos János. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzésért is felelős alelnöke szerint a vállalkozók egy részénél valóban érzékelhető, hogy elmozdultak a holtpontról, s talán lesz lehetőségük új munkaerő felvételére. A szakember kitért arra is, hogy éppen a szakképzett munkaerő hagyja el legnagyobb mértékben a megyét, ami a humánerőforrás mellett a vásárlóerőt is visszaveti. Az alelnök szerint Békésben bizonyos műszaki és kvalifikált diplomások, illetve fizikai szakmunkások iránt van kereslet, egyre kevesebben foglalkoztatnak azonban szakképzetleneket és az előző csoportokba nem tartozó diplomásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk