Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. November 12. 12:49, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Újabb települési mentőcsoporttal bővült Tolna megye

Újabb települési mentőcsoporttal bővült Tolna megye

November 10 - 11-én rendezték meg a Dombóvár Települési Mentőcsoport rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlatát.

A csoport 15 fős állományát a Dombóvári Város- és Lakásgazdálkodási Nonprofit Kft. biztosította. A gyakorlat célja a mentőszervezet alapvető vízkár-elhárítási képességeinek kialakítása, az alapvető szakmai követelmények és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által a mentésbe bevonható hazai önkéntes mentőszervezetek részére kiadott irányelvek teljesítése, a nemzeti minősítés megszerzése.

A mentőcsoport tagjait kedden este riasztották, és a szabályok szerint 12 óra alatt érték el a teljes készenlétet. A minősítő gyakorlat munkavédelmi oktatással, egészségügyi szűréssel és alkoholos befolyásoltsági vizsgálattal kezdődött, majd ezt követően három helyszínen hajtottak végre feladatokat. A gyakorlat feltételezése szerint Dombóvár térségében hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullik (megközelítőleg 60 milliméter), melynek során a Kapos folyó vízszintje meghaladja a 420 centimétert (Dombóvári vízmércén), a Kis - Konda patakot visszaduzzasztja, amely így nem tudja befogadni a város déli részéről a vizeket levezető árkok vizét. A Strandi árkon visszaduzzasztott víz veszélyezteti a Bajcsy – Zsilinszky utca lakóházait, ezért az árok elzáró zsilipet zárni kell, illetve betétgerendás védekezést kell végrehajtani. A zsilip zárásával a város Szuhaji részéről a vízelevezetés nem biztosított, ezért ide mobil szivattyút kell telepíteni, amelyek segítségével a vizek Strandi árokba történő továbbítása megoldható. A Szuhajdombi árkon a kialakult fenékszintkülönbség miatt a bal parton belvízátemelő szivattyú van telepítve. A Kapos folyó magas vízállása miatt a Kiskonda patak annyira visszaduzzaszt a Szuhajdombi árokba és a szivattyúra, hogy az átemelő vize körbe forog. A szivattyúnál az árkot homokzsákokkal el kell zárni.

A mentőcsoport a feladatokat szakszerűen, a levezetési tervben foglaltaknak megfelelően hajtotta végre, a jogszabályban rögzített Nemzeti Minősítési Rendszer alapkövetelményeit teljesítette. A Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője a végrehajtott gyakorlatot „megfeleltre” értékelte. A rendszerbeállító gyakorlat ünnepélyes eskütétellel záródott a mentőcsoport megalakítási helyén.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.