Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2019. Július 02. 10:30, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Újraminősítő gyakorlaton a Dombóvári, Kapos és Koppány mentőcsoportok

Újraminősítő gyakorlaton a Dombóvári, Kapos és Koppány mentőcsoportok

Már reggel nyolckor sorakoztak az összegyűlt önkéntesek a dombóvári tűzoltólaktanya udvarán, akik szabadidejüket arra áldozzák, hogy egy esetleges katasztrófa esetén másokon segítsenek,

és az ehhez szükséges gyakorlatot, képzettséget, minősítést megszerezzék.

Dombóváron, egyszerre több helyszínen zajlott a Dombóvári települési, valamint a Kapos és a Koppány járási mentőcsoportok újraminősítő gyakorlata szombaton.

A gyakorlat célja az elemi csapások, kedvezőtlen időjárási viszonyok és árvíz következtében kialakuló veszélyhelyzetek elhárítására való felkészülés, valamint a képességeknek megfelelő, terepen végrehajtott kutatási és mentési feladatok végrehajtása volt. Elméleti felkészítéssel indult a szombat reggel a mentőcsoportok tagjai számára a dombóvári tűzoltólaktanyában, melyet péntek este a résztvevők értesítése előzött meg. Ezt követően pedig gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk a mentőcsoportok tagjainak újraminősítésük megszerzése érdekében.

A Dombóvári Települési Mentőcsoport tagjai két helyszínen dolgoztak a délelőtt folyamán. A feltételezés szerint Dombóvár térségében hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullott, melynek következtében a Kapos vízszintje meghaladta a 420 centimétert, ez visszaduzzasztotta a Kiskonda patakot, ami így nem tudta befogadni a város déli részéről érkező csapadékvizeket. A Strandi árkon visszaduzzasztott víz veszélyeztette a Bajcsy – Zsilinszky utca lakóházait, ezért el kellett zárni a zsilipet és mobil szivattyúval kellett megoldani a további vízelvezetést.

A második helyszín a Szuhajdombi árok 0+510-es kilométerszelvénye volt, ahol a bal parton telepített belvízátemelő szivattyú elektromos ellátása a viharos időjárás okozta károk miatt megszűnt, ezért aggregátoros megtáplálásra volt szükség az esővíz átemelés biztosítása érdekében. A Kapos folyó vízállásának folyamatos emelkedése miatt a Kiskonda patak annyira visszaduzzasztotta a vizet a Szuhajdombi árokra és a szivattyúra, hogy az átemelő vize körbe forgott. A szivattyúnál az árkot homokzsákokkal el kellett zárni.

A Kapos és Koppány Mentőcsoportok három helyszínen, a Köztársaság és a Szent Vendel utca találkozásánál, a tűzoltólaktanya észak-nyugati oldalánál, valamint a Tüskepusztai horgásztónál dolgoztak. Az első helyszínen a rendkívüli viharos időjárás következtében a kereszteződésben található, mintegy 23-25 m magasságú nyárfák veszélyeztették a Dombóvári HTP laktanyájának épületeit, a közúti és gyalogos közlekedést, valamint az elektromos felsővezetéket. A mentőcsoport a veszélyesnek ítélt fák állapotának műszeres vizsgálatát hajtotta végre az önkormányzat által biztosított Fakopp 3D akusztikus tomográffal, melyet megelőzően a fákat megtisztították a törzseket borító borostyántól. A vizsgálat alapján korhadt fát a Dombóvári HTP közreműködésével kivágták.

A folyamatos esőzések következtében a Szent Vendel utcát a Tüskepusztai horgásztóval összekötő földút járhatatlanná vált. A védekezés helyszínének megközelíthetősége érdekében a mentőcsoport állománya a Dombóvári HTP laktanyájának ÉNy-i oldalán található kerítés mellett a területet megtisztította a fás szárú növényzettől, így biztosítva a horgásztó gátjának megközelíthetőségét.

A Tüskepusztai horgásztó vízgyűjtő területére hullott nagy mennyiségű csapadék megemelte a tó vízszintjét, és a tavat tápláló Kiskonda patak által szállított hordalék pedig eltömítette a barátzsilip átvezető csőszelvényét, mely így nem tudja ellátni funkcióját, ezért szükségessé vált a zsilip átvezető csőszelvényének tisztítása. A helyreállítás végrehajtása előtt a zsilip utófenék homokzsákos zárását, az ott található víz szivattyúzását kellett végrehajtani.

A gyakorlat végrehajtását dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes megyei igazgatóhelyettes és Szabó Jenő tű. ezredes, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője kísérték figyelemmel, és értékelésük alapján a mentőszervezetek tagjai sikeresen hajtották végre az ezúttal képzeletbeli, ám egyáltalán nem elképzelhetetlen gyakorlati feladatokat. Ezzel a mentőcsoportok újabb öt évre megszerezték minősítésüket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.