Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 29. 10:32, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Ultranagy felbontású tévésugárzás indul Japánban jövőre

Ultranagy felbontású tévésugárzás indul Japánban jövőre

A világon elsőként "ultranagy", négyezer pixel felbontású (4K) tévésugárzás indul Japánban 2014 júliusában - jelentette az Aszahi Simbun japán napilap kedden.

Az ultranagy felbontású műsorszórás (UHDTV) 3840-szer 2160 képpontos minőségével a nagyfelbontású tévéadásnál (HDTV) mintegy négyszer részletesebb képet ad.
A japán belügyi és távközlési minisztérium eredetileg 2016-ra tervezte az UHD-tévéadások bevezetését, de a lap szerint a szigetország lakói már a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság döntőjét is a jelenleginél négyszer nagyobb felbontásban nézhetik majd, amennyiben rendelkezni fognak az ehhez szükséges készülékkel.
Az Aszahi azt is közölte, hogy már folyik a 4K-nál is négyszer nagyobb felbontást biztosító, nyolcezer vízszintes képpontú (8K) műsorszórás előkészítése. A minisztérium állítólag 2016-ban tervezi megindítani a 7680-szor 4320 képpontos felbontást lehetővé tevő technológiával végzett próbaadást.
A lépéssel a kormány megfigyelők szerint a Toshiba, a Sharp, a Sony és a Panasonic által gyártott ultranagy felbontású televíziókészülékek eladásainak akar hátszelet adni. A méregdrága készülékek iránti kereslet ugyanis jelenleg elmarad a várttól, elsősorban azért, mert azok előnyeit UHD-s műsorok hiányában nem tudják kihasználni a vásárlók.
A 4K-s adást először távközlési műholdakról kezdik majd sugározni, később pedig kábeltévén is elérhető lesz - írta az Aszahi Simbun.

Címkék: Tudomány-technika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;