Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2019. Május 02. 14:36, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

Városi majális

Városi majális

Két egymáshoz közel eső helyszínen rendezte meg a település önkormányzata a Tinódi Ház Nkft-vel közösen az idei majálist, mely sok városlakót vonzott.

Délelőtt a Farkas Attila Tanuszoda udvarán többszáz helybeli gyűlt össze azért, hogy szemtanúja legyen az 1973 óta működő sportlétesítmény új épületrésze felavatásának. Előbb azonban a Dombóvári Fúvószenekar muzsikusainak remek trombitajátékát, majd a Szivárvány Óvodába járó gyerekek látványos táncműsorát élvezhette a rendezvény közönsége.
- Örülni kell annak, hogy városunk ismét gyarapodott, elkészült az uszoda épületének bővítése és a sportlétesítmény előtti tér kialakítása - kezdte ünnepi beszédét Szabó Loránd polgármester. - Az úszás közügy Dombóváron. Hosszú ideje hangoztatjuk azt, hogy a diákok úszásoktatásának, a versenyzők edzéseinek, valamint a szabadidejükben kondíciójuk megőrzése és javítása érdekében ezt a mozgásformát választó felnőtteknek szükségük lenne egy új uszodára. Ám a 600-700 millió forintba kerülő beruházást a település önkormányzata nem tudja saját forrásaiból finanszírozni, így állami segítségre lenne szükség a régóta dédelgetett terv megvalósításához. Reméljük, hogy a térség országgyűlési képviselője és a Magyar Úszó Szövetség is erősen fog lobbizni a kormánynál azért, hogy kérésünk meghallgatásra találjon.
Az önkormányzati vezető rövid építészet-, kultúr- és sporttörténeti előadásában arról beszélt, hogy a Katona József utcában 1933 júliusának végén adták át azt a strandfürdőt és úszómedencét, ami helyi összefogással elsősorban dr. Sas István és dr. Vas Géza szorgalmazására az Esterházy-család által ingyenesen rendelkezésre bocsátott területen épült meg. Azt hamar megkedvelték a dombóváriak, akik közül sokan látogatták nyaranta a létesítményt. Hamar elindult az úszósport is, majd később vízilabdázók is használták a medencét.
A következő mérföldkő az volt, amikor 1973-ban elkészült a fedett tanuszoda, melynek medencéje fölé egy terménytároló csarnok tartószerkezetét állították fel. Az úszásoktatást Farkas Attila testnevelő tanár szorgalmazta, aki aztán rengeteg gyerekeknek tanította meg a vízbiztonsághoz szükséges siklást, majd a különböző kar- és lábtempókat. Azóta számos edző - többek között Kecskés Andrea, Csutorás József, Fehérvári Róbert és Tamás Kornél - nevelt fel több olyan eredményes versenyzőt, akik közül a leghíresebb az olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címet egyaránt szerzett Rózsa Norbert. Ma is sok tehetség „bontogatja szárnyait” a négy pályás, 25 méteres medencében. A sportlétesítmény mellé most egy olyan toldalékrész épült, melyben az edzők számára alakítottak ki irodát és raktárak, valamint a gyerekeket tréningre oda- és onnan elszállító szülők számára hoztak létre egy kulturált körülményeket biztosító várakozóhelyiséget. A kivitelezés költségeit a Dombóvári Sportiskola Egyesület által elnyert - a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak a Magyar Olimpiai Bizottság által kiemelt sportágak létesítmény-fejlesztésére szánt - 10.000.000 forintos vissza nem térítendő támogatásából, valamint a város önkormányzata által rendelkezésre bocsátott 4.000.000 forintból finanszírozták.
- Az utánpótlás-nevelésben élenjáró dombóvári úszósport valóban megérdemelne egy új hat pályás, 25 méteres medencével és egy kisebb tanmedencével ellátott uszodát - mondta Jancsik Árpád, a Magyar Úszó Szövetség megbízott sportigazgatója. - Most készítjük azt az Úszónemzet Programot, aminak a célja az, hogy szakmailag és erkölcsileg is felkészült edzők foglalkozzanak a vizes sportágat választó gyerekekkel, illetve a trénerek felfedezzék azokat a tehetségeket, akikből akár Magyarország következő nagy bajnokai lehetnek. Állami szerepvállalással épülhetnek új létesítmények különböző településeken, melyek közé jó eséllyel pályázhat Dombóvár.
A Nita Dance Club fiataljainak moderntánc-bemutatója után a város vezetői, a MÚSZ képviselője, illetve a Dombóvári Sportiskola Egyesület, valamint a Dombóvári Úszó Egyesület elöljárói és edzői egy-egy facsemetét ültettek el a Farkas Attila Tanuszoda előtt kialakított téren. Arról már döntött a képviselő-testület, az a Szenes Hanna nevet fogja viselni, Ott helyet kap majd egy olyan alkotás is, ami Pataki Ferencet és a névadót fogja ábrázolni. A Dombóváron született világhírű fejszámolót és ifjúkor szerelmét - aki fiatalon nyaranta gyakran vakációzott a településen élő rokonainál és lubickolt a strandfürdőben, később pedig II. világháborús mártírrá vált - a helyi Varga Gábor képzőművész formázza meg.
Az uszoda új épületrészének és a bejárata előtt létrehozott térnek a felavatását követően az ünneplők feldíszítettek egy májusfát, amit aztán annak felállítási helyére - a Tinódi Ház elé - kísértek. Ott rendezett majálist az önkormányzat és a művelődési otthont működtető nonprofit cég. Volt többek között állatbörze, nyuszisimogató, bábszínház, bohóc, körhinta, légvár, trambulin, ugráló, dodzsem és minden, ami egy kitűnő hangulatú és valamennyi kosztálynak remek szórakozást biztosító vurstlihoz kell. Műsort adott Kovács Gergő énekes és a Dombóvárról elszármazott stand up komédiás, Al-Gharati Magyed. Az egésznapos programot a Magna Cum Laude együttes koncertje zárta, ahol a társaság frontembere, Mező Misi muzsikustársaival az alapításának 20 éves jubileumát idén ünneplő zenekar slágereit adta elő hatalmas sikerrel a szépszámú közönségnek.

Címkék: majális

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.

2024. Május 08. 09:34, szerda | Helyi

Szúnyoggyérítést végeznek Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre megelőzés céljából. Majd tervezetten egy hónapon belül megismétlésre kerül.