Városlista
2022. január 23, vasárnap - Zelma

Hírek

2021. November 01. 08:30, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A lakás- és kéménytüzek megelőzéséről tájékozódhatott a lakosság Dombóváron

 A lakás- és kéménytüzek megelőzéséről tájékozódhatott a lakosság Dombóváron

Ismételten lehetősége nyílt a lakosságnak személyes tájékozódásra a téli fűtésszezonnal kapcsolatos tudnivalókról, ez alkalommal Dombóváron, az egyik közismert áruházlánc parkolójában.

Idén megyénkben eddig 74 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók, közel 1400 négyzetmétert érintettek a lángok, ez nagyságrendileg 25 átlagos méretű panellakásnak felel meg. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a megyei szervezeteivel karöltve nagy hangsúly fektet a megelőzéssel kapcsolatos információk közlésére. Dombóváron a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság képviselői szóban, és különböző szóróanyagokkal, illusztrációkkal igyekeztek felhívni a járókelők figyelmét a fűtésszezont érintő teendők fontosságáról. A tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá a hő- és füstelvezetők átvizsgálása kulcsszerepet játszanak a kémény- és egyéb lakástüzek megelőzésében az érintett időszakban. A statikus, kiállított eszközök között szerepelt a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egyes fecskendője, a rajta szolgálatot adó tűzoltó rajjal, füst- és szén-monoxid-érzékelők, valamint az ifjú korosztály legnagyobb örömére gyerekméretben tűzoltó bevetési védőöltözeteket tekinthettek meg az érdeklődők.

A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia. A 1818-as telefonszám tárcsázásakor a 9.1-es menüpont alatt is igénybe lehet venni a szolgáltatást.

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Akik családi házban élnekés a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet időpontot egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre. Ugyanezen a weboldalon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél.

Tolna megyében a tűzoltókat idén 15 kéménytűzhöz riasztották. Az ilyen esetek leggyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Idén már 14 ember halt meg emiatt. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. Amegbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Fotó: Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 08:57, csütörtök | Helyi

Az újraélesztés gyakorlatát szeretnék népszerűsíteni Dombóváron

Az önkormányzat, a Dombóvári Mentő Alapítvány és a dombóvári iskolák hosszú távú együttműködésben gondolkodnak, fórumokon, nyílt napokon, képzéseken fogják első körben a pedagógusoknak megmutatni az alapokat.

2022. Január 18. 15:58, kedd | Helyi

Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével! - Újabb kéménytüzek a megyében

Dunaföldváron egy lakóházban, Dalmandon egy melléképületben csaptak fel a lángok hétfőn. Két kéménytűz mellett még a viharos szél miatt vonultak a tűzoltók leszakadt faágakhoz, kidőlt fához.

2022. Január 17. 14:34, hétfő | Helyi

Cseh Tamásra emlékeznek a Magyar Kultúra Napján

2022. január 22-én lenne 79 éves a kezdetekkor festőművészi pályával kacérkodó fiatalember, aki később gitáros-énekes előadóként, „Dalnokként” vált ismertté egy ország számára.

2022. Január 15. 08:00, szombat | Helyi

A hónap műtárgya

Az idei évtől a dombóvári Fekete István Múzeum is elindítja a „Hónap műtárgya” című sorozatát.