Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Július 23. 12:44, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Figyeljünk oda a környezetünkre, nem csillapodnak a szabadtéri tüzek

 Figyeljünk oda a környezetünkre, nem csillapodnak a szabadtéri tüzek

Megyénkben idén már 149 szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. 2022-ben, összesen 147 hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

Összesen 310 tűzoltószert riasztott a megyei műveletirányítás. A beavatkozó tűzoltóegységek 59 alkalommal erdő és vegetációs területek, huszonkilencszer szemét-, illetve hulladék, 28 esetben közterület, 33 alkalommal pedig létesítmények szabad tereinél keletkezett tüzekhez vonultak. Július másodika, az országos tűzgyújtási tilalom elrendelése óta 82 hektáron tombolt a tűz a szabadban.

Mi magunk tehetünk a legtöbbet a szabadtéri tüzek kialakulásának megelőzése érdekében. Az emberi gondatlanság áll az első helyen az ilyen jellegű tűzesetek keletkezésénél. A tartósan aszályos időszak, és a hosszan tartó hőség tovább csökkenti a növények nedvességtartalmát, egy apró szikra, parázs elegendő ahhoz, hogy a száraz avar, gazos terület, vágástéri hulladék, vagy egy lábonálló búzatábla lángra kapjon, majd többhektárnyi terület semmisüljön meg. Értéktárgyaink, ingatlanaink, adott esetben a saját egészségünk is veszélyben lehet. Gyalogszerrel, kerékpárral és gépjárművel közlekedve se dobjuk el a cigarettacsikket az utcán. A kirándulók ne szemeteljenek, az otthoni kerti grillezés alkalmával pedig tartsák be a tűzgyújtás általános szabályait.

Néhány tűzeset az elmúlt 48 órából:
Szerdán kisebb kiterjedésű szabadtéri tüzekhez vonultak megyénk tűzoltói. Dombóváron a Csokonai és Kossuth utcában avar, illetve szemét, Szakadáton a Rákóczi utcában két különböző helyen búzatarló, valamint bokros terület égett. A tűzeseteket a dombóvári hivatásos, tamási önkormányzati és gyönki önkéntes tűzoltók számolták fel vízsugarak és kéziszerszámok segítségével.

Csaknem kéthektárnyi területen égett az erdő aljnövényzete csütörtök délután Nagydorog külterületén. A tűzesethez a paksi hivatásos és a györkönyi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik hat vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat.

Mucsi külterületén két hektáron égett az avar csütörtök délután. A bonyhádi és dombóvári hivatásos tűzoltók vonultak a káresethez, akik két vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a keletkezett lángokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

2024. Április 12. 08:00, péntek | Helyi

Lomtalanítás Dombóváron

Idén két időpontban április 13-án és 27-én lesz Dombóvár különböző részein lomtalanítás. Utcákra lebontva az időpontokat cikkünkben olvashatják.

2024. Április 11. 10:25, csütörtök | Helyi

Dombóvár újabb 90 éves lakóját köszöntötték

Csapó Edét 90. születésnapján Pintér Szilárd polgármester és Futó Péter önkormányzati képviselő köszöntötték.