Városlista
2022. november 29, kedd - Taksony

Hírek

2021. November 23. 14:15, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Védjük meg otthonainkat!

 Védjük meg otthonainkat!

A Tolna megyei tűzoltókat ez idáig 723 tűzesethez riasztották a 2021. évben, amelyből 121 eset lakóingatlanban keletkezett.

A fűtési szezonnal párhuzamosan megnő a lakástüzek száma is. Az elmúlt hét folyamán az országban több halálos kimenetelű lakástűzhöz riasztották a tűzoltó egységeket. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összegyűjtött néhány szabályt, amelyek betartásával és odafigyeléssel a tűzesetek megelőzhetőek.

A Tolna megyei tűzoltókat ez idáig 723 tűzesethez riasztották a 2021. évben, amelyből 121 eset lakóingatlanban keletkezett. A tűzesetek során 10 ember sérült meg, míg az lakástüzek során 7 ember sérült meg, de szerencsére haláleset nem történt. A Tolna megyei tűzoltókat a fűtési időszakban gyakran riasztják kéménytüzekhez, az idei évben 16 alkalommal volt szükség ezen eseményeknél a tűzoltók segítségére.

Leggyakrabban az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése okoz tüzet

Az elektromos hálózat kiépítését vagy átalakítását bízzuk szakemberre. A régen épült házak esetében érdemes szakemberrel megnézetni, hogy a vezetékek ki bírják-e szolgálni az összes műszaki eszközt, ami rájuk van csatlakoztatva. A mosogatógép, a hűtőszekrény, az elektromos tűzhely, a konyhai elszívó, a vízforraló együttes használata túlterhelheti a hálózatot, emiatt tűz keletkezhet. Ha tudjuk, hogy régi tervezésű az elektromos rendszer, vizsgáltassuk át szakemberrel. Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközeink, ha az elosztó, a hosszabbító el van deformálódva a hőmérséklettől, vagy a konnektor környéke fekete, mindenképp hívjunk villanyszerelőt és a hálózatra kötött eszközt a javítás elvégzéséig ne használjuk. A mobiltelefon töltője, a hajszárító, vagy a hajvasalót használatot követően válasszuk le a hálózatról. Elektromos eszközben keletkezett tüzet vízzel csak akkor szabad oltani, ha az égő műszaki eszköz már ki van húzva a konnektorból. A kezdeti tűzesetek oltására érdemes készenlétben tartanunk otthon egy porral oltó tűzoltó készüléket, ami biztonságosan használható elektromos tüzek oltására is.

Sok tűz keletkezik gyertyák, mécsesek használatából is

A gyertyát, vagy mécsest egy tűzálló alátétre tegyük, így ha az leég, akkor sem gyújtja meg az asztalterítőt, illetve annak környezetét. Ezek közelében ne legyen semmilyen tárgy, amit meggyújthatnak.

Sok eset a fűtés hibáira vezethető vissza.

Teljesen mindegy, hogy mivel fűtünk otthon, legyen az konvektor, kandalló, cserépkályha, kombi cirkó, vagy kazán, a fűtőeszközöket a fűtési szezon megkezdése előtt évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni. Ezek az eszközök lánggal égnek, hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz keletkezhet. A fűtőberendezések közelében ne legyen éghető anyag, azok a kipattanó parázstól vagy a hőtől könnyen lángra kaphatnak. Gyakori példa erre, amikor a kandalló mellett van a tűzifa, a kályha közelében vannak a száradó ruhák és azok meggyulladnak.

Lakástűzhöz vezethet a sütés és a főzés

Gyakori, hogy egy-egy étel többet időzik a tűzhelyen, vagy a sütőben, mint azt a recept javasolja. A tűzhelyen felejtett olaj meggyulladhat, ezt tilos vízzel oltani! Ha a felhevült olaj meggyullad, zárjuk el a tűzhelyet és fedjük le egy fedővel az edényt. Állítsuk be telefonunkon az időzítőt, amikorra elkészül az étel, így biztos nem fogjuk sütőben, vagy a tűzhelyen felejteni. A sütőt és a tűzhelyet soha ne hagyjuk őrizetlenül!

A mai napig sok esetért a dohányzás felel

Jellemzően hamarabb elalszanak az ágyban dohányzók, mint a cigaretta, ami meggyújtja az ágyat és annak környezetét. Mire felébred az alvó ember, már annyi mérgező füstöt szívott be, hogy legtöbbször már nem lehet az életét megmenteni. Nem kell nagy tűz egy halálos tragédiához, elég, ha egy négyzetméteren izzik az éghető anyag, melyből füst keletkezik. Ezért nagyon fontos odafigyelni idős, egyedül élő hozzátartozóinkra és otthonukat akár egy füstérzékelővel biztonságosabbá tenni. A készülék a tűz kialakulásakor hangos sípolással jelez, így még a tragédia bekövetkezése előtt felébreszti az alvó embereket is. Egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni, és a szoba közepén a mennyezetre szerelni.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Idén 17 esetben riasztották a Vas megyei tűzoltókat szén-monoxid jelenléte miatt. Ezek többsége olyan volt, ahol a már beszerzett szén-monoxid érzékelő jelzett. Évente egyszer érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hő termelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságban helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

A katasztrófavédelem további tanácsai az otthon jellegű tűzesetek megelőzésére:

Ne tároljunk tűzveszélyes folyadékot, éghető anyagot a kazán/fűtőtest közelében!

  • A kazán környezetét tartsuk tisztán, éghető anyagtól mentesen!
  • A tüzelőanyagot ne tároljuk a kazán közvetlen környezetében!
  • Legyen a közelben szikrafogó tálca!
  • A tüzelőberendezés füstcsöve legyen fémbilinccsel a falhoz rögzítve, ne tudjon szétcsúszni, kiesni a helyéről!
  • Áramszünet esetén a keringető szivattyú nem működik! Ilyen esetben a tüzelést ne folytassuk, tartsunk készenlétben nem éghető anyagú edényt, és lapátot (pl. fémvödör, kis szeneslapát), amelyekkel ki tudjuk szedni a parazsat a kazánból, és biztonságosan kivihetjük olyan helyre, ahol azután eloltható!
  • Ha elmegyünk otthonról, ne rakjuk meg a kazánt, mert ha áramszünet lesz, a keringetés megszűntével a víz felforr a kazánban, és az felhasadhat, felrobbanhat!
  • Fatüzelésű kandalló előtt ne szárítsunk mosott ruhát!
  • Otthonaikban jó, ha beszerzünk egy 2 kg-os ABC porral oltó tűzoltókészüléket, vagy tűzoltó sprayt, amit gyermekek és idősek is könnyen elbírnak !

Tűz esetén hagyja el az ingatlant és kérjen segítséget a 112-es segélyhívó telefonszámon!


Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 09:12, hétfő | Helyi

I. Micimackó jótékonysági futás és gyaloglás

A Dombóvári Szivárvány Óvoda Szülői Közösségének Csoportja első alkalommal rendezett jótékonysági futást a játékok bővítésére és az óvoda feltételeinek javítása érdekében november 24-én.

2022. November 26. 19:56, szombat | Helyi

Elkészült a tervezett beruházás

Teljes egészében elkészült a Pannónia út Dombóvári Járási Hivatal mögötti szakaszán a tervezett, a több éve húzódó beruházás.

2022. November 25. 08:27, péntek | Helyi

Szalagtűző ünnepélyt tartottak az Apáczai Csere János Technikumban

A Tolna Megyei SZC Apáczai Csere János Technikum és Kollégium végzős diákjaira is feltűzték a kék szalagot. Az ünnepségre november 19-én került sor a Szuhay Sportcentrumban

2022. November 24. 08:30, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Karatesuli öt tagja ismét Szerbiában versenyzett

XXII. Bácska Topolya Karate Kupa