Városlista
2022. január 23, vasárnap - Zelma

Hírek

2021. December 03. 13:40, péntek | Helyi
Forrás: Fekete István Kulturális Egyesület

25 éves a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület

25 éves a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület

Tisztelt Olvasó! Egy rövid ismertetőt szeretnénk közreadni egyesületünk történetéről. A részletes megemlékezést a 2021. évi évkönyvünkben adjuk majd közre.

Szervezetünk 1996. december 10-én alakult meg, 21 fő alapítótaggal. Taglétszámunk a megalakulás óta elérte a 126 főt is. Sajnos a mi egyesületünkre is jellemző az elöregedés, a fiatalok már nem érdeklődnek igazán a civilszféra iránt.

Az elmúlt két és fél évtizedben az alapszabályunkban kitűzött célokat valósítottuk meg. Sajnos a koronavírus járvány miatt részben ez a folyamat megakadt.

Minden évben kiírtuk a rajzpályázatunkat „Fekete István és én” címmel. A 23 alkalommal a Városi Könyvtárral közösen megrendezett kiállításon mintegy 1.100 gyermeket jutalmaztunk egy-egy Fekete István könyvvel bízva abban, hogy a tanulók el is olvassák ezeket a műveket, ezzel hozzájárulva az ifjúság olvasóvá neveléséhez.

Ugyancsak megjelentetjük minden évben évkönyvünket is. Eddig 24 kötet jelent meg mintegy 3.500 oldallal, melyekben az egyesület munkáján kívül olvashatunk a város és városkörnyék kulturális eseményeiről. Egyesületünk dombóvári tagsága állandó résztvevője a civil rendezvényeknek és városi ünnepségeknek, megemlékezéseknek.

Öt alkalommal szerveztünk kirándulásokat „Fekete István nyomában” címmel. Egyesületünk vezetői előadásokat tartanak a nagy magyar író munkásságáról, iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban, Dombóvártól-Vecsésig, Szekszárdon, Kaposváron át Libickozmáig.

2015-ben felterjesztettük Fekete István író munkásságát és példás életét a Magyar Hungarikum Bizottsághoz, melynek döntésére várunk.

2020. november 1-jén az önkormányzat támogatásának köszönhetően megújulhatott a Fekete-család dombóvári síremléke.

A továbbiakban is azon fáradozunk, hogy népszerűsítsük a 20. század legnépszerűbb magyar írójának életművét, s egyben öregbítsük Dombóvár város jó hírnevét.

Bodó Imre, elnök

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 08:57, csütörtök | Helyi

Az újraélesztés gyakorlatát szeretnék népszerűsíteni Dombóváron

Az önkormányzat, a Dombóvári Mentő Alapítvány és a dombóvári iskolák hosszú távú együttműködésben gondolkodnak, fórumokon, nyílt napokon, képzéseken fogják első körben a pedagógusoknak megmutatni az alapokat.

2022. Január 18. 15:58, kedd | Helyi

Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével! - Újabb kéménytüzek a megyében

Dunaföldváron egy lakóházban, Dalmandon egy melléképületben csaptak fel a lángok hétfőn. Két kéménytűz mellett még a viharos szél miatt vonultak a tűzoltók leszakadt faágakhoz, kidőlt fához.

2022. Január 17. 14:34, hétfő | Helyi

Cseh Tamásra emlékeznek a Magyar Kultúra Napján

2022. január 22-én lenne 79 éves a kezdetekkor festőművészi pályával kacérkodó fiatalember, aki később gitáros-énekes előadóként, „Dalnokként” vált ismertté egy ország számára.

2022. Január 15. 08:00, szombat | Helyi

A hónap műtárgya

Az idei évtől a dombóvári Fekete István Múzeum is elindítja a „Hónap műtárgya” című sorozatát.