Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. December 03. 13:40, péntek | Helyi
Forrás: Fekete István Kulturális Egyesület

25 éves a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület

25 éves a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület

Tisztelt Olvasó! Egy rövid ismertetőt szeretnénk közreadni egyesületünk történetéről. A részletes megemlékezést a 2021. évi évkönyvünkben adjuk majd közre.

Szervezetünk 1996. december 10-én alakult meg, 21 fő alapítótaggal. Taglétszámunk a megalakulás óta elérte a 126 főt is. Sajnos a mi egyesületünkre is jellemző az elöregedés, a fiatalok már nem érdeklődnek igazán a civilszféra iránt.

Az elmúlt két és fél évtizedben az alapszabályunkban kitűzött célokat valósítottuk meg. Sajnos a koronavírus járvány miatt részben ez a folyamat megakadt.

Minden évben kiírtuk a rajzpályázatunkat „Fekete István és én” címmel. A 23 alkalommal a Városi Könyvtárral közösen megrendezett kiállításon mintegy 1.100 gyermeket jutalmaztunk egy-egy Fekete István könyvvel bízva abban, hogy a tanulók el is olvassák ezeket a műveket, ezzel hozzájárulva az ifjúság olvasóvá neveléséhez.

Ugyancsak megjelentetjük minden évben évkönyvünket is. Eddig 24 kötet jelent meg mintegy 3.500 oldallal, melyekben az egyesület munkáján kívül olvashatunk a város és városkörnyék kulturális eseményeiről. Egyesületünk dombóvári tagsága állandó résztvevője a civil rendezvényeknek és városi ünnepségeknek, megemlékezéseknek.

Öt alkalommal szerveztünk kirándulásokat „Fekete István nyomában” címmel. Egyesületünk vezetői előadásokat tartanak a nagy magyar író munkásságáról, iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban, Dombóvártól-Vecsésig, Szekszárdon, Kaposváron át Libickozmáig.

2015-ben felterjesztettük Fekete István író munkásságát és példás életét a Magyar Hungarikum Bizottsághoz, melynek döntésére várunk.

2020. november 1-jén az önkormányzat támogatásának köszönhetően megújulhatott a Fekete-család dombóvári síremléke.

A továbbiakban is azon fáradozunk, hogy népszerűsítsük a 20. század legnépszerűbb magyar írójának életművét, s egyben öregbítsük Dombóvár város jó hírnevét.

Bodó Imre, elnök

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.