Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 14. 07:09, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A biztosítás fedezheti a krasznahorkai vár felújítását

A biztosítás fedezheti a krasznahorkai vár felújítását

Fedezhetné a krasznahorkai vár hét végén leégett tetőszerkezetének felújítását az az összeg, 11 millió 600 ezer euró, amennyire a vár biztosítva volt.

Mondta el Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter a tűzkárosodott várban tartott sajtóértekezletén kedden.

„Napokon belül ismert lesz a kár nagysága, illetve az az összeg, amelyet a biztosítótól kaphatunk. A kulturális tárca is folyamatosan folyósítja az anyagi támogatást, hogy feleslegesen addig se szüneteljen a munka, amíg a biztosítótól meg nem érkezik a kártérítés” – közölte Krajcer. A miniszter hozzátette, hogy 11 millió 600 ezer euró a felső határa annak az összegnek, amelyet a biztosító folyósíthat. Rámutatott, ez az összeg fedezné a tetőszerkezet felújítását.

A leégett várban a műtárgyak 90 százaléka épségben maradt. Jelenleg ezek leltározása és elszállításuk előkészítése zajlik. A megmaradt műkincsek a betléri kastélyba, a kassai műszaki múzeumba és a Kelet-Szlovákiai Múzeumba kerülnek. „Annyi már most elmondható, hogy a belső terek nagy része is épen maradt” – tájékoztatott a kulturális miniszter. Elmondta, ott, ahol a mennyezet nem sérült meg, a kiállított tárgyaknak nem esett bajuk.

Kedden helyszíni szemlét végzett a várban a felújítás lehetőségeit felmérő szakértő is. Párhuzamosan két tervezet is készül, az egyik a tető ideiglenes befedése, a másik pedig a tetőszerkezet végleges formájára vonatkozik.

A szlovák kulturális miniszter megköszönte az országon belüli és a külföldi segítő szándékot. Elmondta, hogy a Szlovák Nemzeti Múzeum, amelynek kötelékébe a krasznahorkai vár is tartozik, közzéteszi azt a központi számlaszámot, amelyre anyagi támogatást lehet küldeni.

A miniszter szerint ha minden a tervek szerint alakul, néhány hónapon belül legalább részben befedik a várat, hogy akár már szeptemberben részlegesen látogatható legyen. Daniel Krajcer korábban a TA3 hírtelevízió műsorában azt mondta, a felújítás „hónapok, nem pedig évek kérdése lesz”.

„Vélhetően még ennek a hétnek a második felében megérkeznek hozzánk azok a kiállítási tárgyak, amelyeknek mi nyújtunk átmeneti otthont” – mondta el az MTI-nek Polák Péter, a Kelet-Szlovákiai Múzeum igazgatója. Hozzátette: az esetleg sérült darabokat vélhetően Pozsonyban újítják fel, náluk a többi állandó kiállítás miatt az ideiglenes bemutatásuk sem jöhet szóba, ám mindenképpen a lehető legjobban bánnak majd a náluk raktározandó műkincsekkel.

A szombaton két tizenéves dohányzó gyerek okozta tűz következtében leégett a krasznahorkai vár teljes tetőszerkezete. Felbecsülhetetlen eszmei kár keletkezett, számos műkincs elpusztult.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.