Városlista
2022. július 2, szombat - Ottó

Hírek

2011. Október 21. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A Brent kőolaj világpiaci ára csökkentheti a hazai üzemanyagárakat hosszútávon

A Brent kőolaj világpiaci ára csökkentheti a hazai üzemanyagárakat hosszútávon

Tovább drágulnak az üzemanyagárak a hazai benzinkutakon, amelynek fő oka a világpiaci energiaárak tartós felértékelődése és a forint dollárral szembeni árfolyama a bankközi devizapiacokon.

A meghatározó európai és amerikai kőolajár a geopolitikai kockázatok miatt egy éve elszakadt egymástól, most látszanak az első jelek az európai üzemanyagárakat meghatározó árszint középtávú mérséklődésére - mutat rá a Solar Capital.


A MOL október 18-i áremelést követően a benzin 2 forinttal, a gázolaj pedig 3 forinttal lett drágább. A benzin átlagára 398 forintra, a gázolajé pedig 395 forintra erősödött az áremelést követően, ám a benzinkutaknál a változó kiskereskedelmi árrés képzés ettől eltérő benzinárakat produkálhat. „2011-ben és a 2010-es évben a nagykereskedelmi árak emelése egyre gyakoribb az ezt megelőző időszakhoz képest, amelynek fő oka a világpiaci energiaárak tartós felértékelődése”-értékelt Pálffy Gergely, a Solar Capital elemzője.

Az egyre gyakoribb áremelések főképp két okra vezethetők vissza. Az első a kőolaj világpiaci árfolyamának hektikus alakulása, amely két benchmarking jellegű piaci árból - az északi-tengeri Brent típusú, illetve az amerikai Crude típusú hordónkénti kőolaj árából - származik. A második pedig, amely tipikusan a hazai fogyasztói árakra van hatással, a forint dollárral szembeni árfolyammozgása a bankközi devizapiacokon. Ez utóbbi devizaárfolyam kockázat természetesen más egyéb importfogyasztási cikkre, főképp élelmiszerre is igaz a hazai piacon.

Az európai üzemanyagárakat majdnem teljes egészében az északi-tengeri Brent világpiaci hordónkénti árfolyam alakulása mozgatja, amely sokáig hasonló árban mozgott a Crude típusú amerikai könnyűolaj árjegyzésével. A Brent jelenleg 111 dollár körül, a Crude pedig 88 dollár körül mozog a NYMEX és az ICE piacain.

A két árjegyzés 2010 októberéig közel azonos árfolyamon mozgott, ám az azt követően kezdődő észak-afrikai konfliktusok néhány OPEC tagországot a kitermelés mérséklésére késztettek, és ez végül a Brent típusú kőolaj tekintetében többletkeresletet generált. Illetve erősen emelte a geopolitikai kockázati felárat a határidős piacokon, mivel sokáig kilátástalan volt a vezetőváltáson átesett Líbia és Egyiptom sorsa is, amely közel 5 százalékát adja a teljes globális kőolaj kitermelésnek. A Brent árfolyama ez idő alatt 84,78 dollárról a közel 124,34 dolláros rekordárig erősödött május elejére.

A Brent típusú kőolaj árjegyzése két dolog hatására mérséklődhet középtávon. Az egyik, amely ismét tartósan 100 dollár alá szoríthatja a Brent hordónkénti árfolyamát, és erre egyre nagyobb esély is mutatkozik, a külföldi, ám ottani érdekeltségekkel rendelkező kitermelők ismét normál kapacitáson való napi működése, amely elősegítheti a geopolitikai kockázati felár kiárazódását. Az olasz Eni S.p.A. szeptember végi bejelentése - miszerint munkásai visszatérnek a kutakra és a finomítókhoz - viszonylag nyugtatóan hatott a Brent határidős jegyzésére, annak ellenére, hogy a legjelentősebb OPEC tag Szaúd-Arábia pótlólagosan emelte a kitermelési kvótáját a hónapokig tartó zavargások időszaka alatt.

A másik jelentős befolyásoló tényező az euró övezeti államok támasztotta kereslet mérséklődése, amelyre szintén jelentős esély van, mivel a Monetáris Unió gazdaságának növekedési kilátásait már a Nemzetközi Valutaalap is rontotta. „Véleményük szerint az euró zóna gazdasága ez évben az eddig várt 2 százalék helyett mindössze 1,9 százalékkal, illetve a 2012-es évre várt 1,7 százalék helyett csak 1,4 százalékkal bővülhet” – összegzett Pálffy Gergely. „Ebbe természetesen beletartozik a kitermelők és a finomítók által piacra helyezett benzin- illetve gázolajmennyiség is, melynek vetülete végső soron az üzemanyag lakossági fogyasztása.”

A közép-kelet-európai államok gazdaságának esetleges kedvező megítélése, hazánkat is beleértve, segítheti elő a forint felértékelődését. A hazai fizetőeszköz megítélése ugyanis - ha közvetlen hatással nincs is a MOL dollárban denominált készletgazdálkodására -, közvetetten érinti a nagykereskedelmi árképzést. Értelemszerűen kedvezőbb lenne a benzinárra egy a jelenlegi 210 USD/HUF helyett egy 200 USD/HUF alatti árfolyam, ám ezt nagyban befolyásolja az EUR/USD utóbbi hetekben sokat gyengült jegyzése is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 18:02, péntek | Belföld

Emelkedik a koronavírusos megbetegedések száma itthon

Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája, a múlt héten 3042 új fertőzöttet regisztráltak, ez 55 százalékos emelkedés az azt megelőző héthez képest

2022. Július 01. 17:00, péntek | Belföld

A munkahelyeken visszavezették a maszkhasználatot Olaszországban

Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát, miután Olaszországban is megemelkedett a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma.

2022. Július 01. 16:00, péntek | Belföld

Egy meghibásodott, klíma nélküli vonatban rekedtek az utasok

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki.

2022. Július 01. 15:09, péntek | Belföld

Megtalálták a Visegrádon Dunába fulladt lány holttestét a fővárosnál

A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét.