Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Január 25. 17:30, szerda | Helyi
Forrás: MTI

A dombóvári Fidesz szerint a polgármesternek le kell mondania

A dombóvári Fidesz szerint a polgármesternek le kell mondania

A dombóvári képviselő-testület Fidesz-frakciója szerint a város jogerősen elítélt, független polgármesterének le kell mondania tisztségéről. Nagy Roland frakcióvezető erről szerdán juttatott el közleményt az MTI-hez.

Nagy Roland közleményében felidézte: Szabó Lorándot kedden a Kúria hivatali visszaélés és sikkasztásra való felbujtás miatt két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte.

"Több híradásban tévesen jelent meg, hogy Szabó Loránd megtarthatja pozícióját" - írta a frakcióvezető.

Nagy Roland szerint az önkormányzatok jogállásáról szóló törvény egyértelműen fogalmaz: "összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akit bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek".

A fideszes politikus leszögezte: a polgármester kötelezettsége az összeférhetetlenség megszüntetése, aminek egyedül a lemondással tud eleget tenni.

Erre Szabó Lorándnak a jogerős ítélettől számítva harminc napja van, ellenkező esetben a képviselő-testület kötelessége, hogy a törvény rendelkezéseinek eleget tegyen - írta közleményében a dombóvári testületben többségben lévő képviselőcsoport vezetője.

A frakcióvezető arra is kitért, hogy ebben az egy hónapban a Fidesz frakciója egyetlen olyan testületi ülésen sem vesz részt, melyet Szabó Loránd vezet le, nem hoz olyan határozatot, amely közös döntésen alapul.

A Kúria keddi ítéletében előzetes mentesítést adott Szabó Lorándnak, ami azt jelenti, hogy nem számít büntetett előéletűnek.

A jogerős ítélet szerint Szabó Loránd azzal követte el a sikkasztásra való felbujtást, hogy 2003-ban és 2004-ben képviselő-testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi irodájának vezetőjét, hogy 211 millió forintot utaljon át önkormányzati tulajdonú cégeknek pályázati önerő igazolására.

Hivatali visszaélésben azért mondták ki bűnösnek a polgármestert, mert 2009-ben egy fideszes önkormányzati képviselőnek tanácsnoki állást és pénzt ajánlott azért, hogy álljon el egy ellene indított rágalmazási pertől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!