Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2011. December 21. 05:49, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

A felvételek sokkolták a külügyminisztert

A felvételek sokkolták a külügyminisztert

Ban Ki Mun és Hillary Clinton is kifogásolta az egyiptomi tüntetők elleni durva rendőri és katonai fellépést. Az utóbbi öt napban 13 emberéletet követeltek az összecsapások.

Az egyiptomi rendőrök és katonák fegyverekkel és könnygázzal igyekeztek megtisztítani a kairói Tahrír teret a tüntetőktől kedden. Az éjszakai csetepaté után reggelre még mindig több száz, az országot vezető katonai tanács azonnali távozását követelő tüntető maradt a téren.

Megszállott aktivisták november 18-a óta táboroznak a Tahrír téren. A tiltakozók ekkor követelték először a hadsereg uralmának végét. Az egyiptomi biztonsági erőknek a tüntetőkkel szembeni durva fellépését Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és emberjogi szervezetek is kifogásolják.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter „különösen sokkolónak” nevezte az eseményeket. Egy felvételen két katona a szoknyájánál fogva vonszolt egy földön fekvő nőt, majd megbotozták és összerugdosták a tüntetőt.
„Újságírókat bántalmaztak szexuálisan. Most pedig nőkre támadnak az utcákon, levetkőztetik és megverik őket” – mondta az amerikai diplomácia vezetője hétfőn. „Az egyiptomi nők módszeres lealacsonyítása szégyent hoz a forradalomra, az államra és az egyenruhára, s nem illik ehhez a nagyszerű néphez” – közölte az amerikai diplomácia vezetője.

Az Egyesült Államok évente 1,3 milliárd dolláros katonai segélyt nyújt Kairónak. Nyugati diplomaták szerint nem valószínű, hogy Washington ezt a nyomásgyakorlás eszközeként használná. Amerikai tisztségviselők eddig inkább dicsérték a hadsereg elkötelezettségét a hatalom átadása mellett. A katonák Hoszni Mubarak elnök bukása után vették át az ország irányítását, amelyet a választások lezajlása után 2012 júliusáig átadni szándékoznak az új elnöknek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni

2022. Június 24. 16:24, péntek | Külföld

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

2022. Június 24. 06:00, péntek | Külföld

Belgium szabályozza az elektromos rollerek használatát

Belgium szabályozást vezet be július elsejétől az elektromos rollerek használatára a balesetek számának csökkentése, valamint a rendezetlenül leparkolt eszközök okozta bosszúság elkerülése érdekében