Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2022. Január 15. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Fekete István Múzeum

A hónap műtárgya

A hónap műtárgya

Az idei évtől a dombóvári Fekete István Múzeum is elindítja a „Hónap műtárgya” című sorozatát.

Tisztelt Olvasó!

Az oldalon az egyik hónapban Fekete István író kézirataival, személyes tárgyaival, a másik hónapban pedig a múzeum egyéb ritkaságaival, többek között régészeti és néprajzi anyagával ismerkedhet meg az ide látogató.
Megkérem az oldalt látogató Tisztelt Polgárokat, hogy írják meg véleményüket és legyenek szívesek minél szélesebb körben megosztani a bemutatott tárgyakat.

Elsőként: A koppányi aga testamentuma c. történelmi regény forgatókönyv vázlatának első oldalát szeretném közre adni.

A kézirat 21 oldalból és 85 pontból (helyszínből) áll. A gépelt részletes film forgatókönyv is fellelhető a múzeumban. Fekete István íróról köztudottan ismert az a tény, hogy minden könyve megírása előtt ellátogatott a helyszínekre, utána olvasott a már megtörtént eseményeknek. Több füzetét őrzöm, melyek bizonyítékok erre.
A koppányi aga testamentuma c. történelmi regény megírása idején az író többször is megfordulhatott Törökkoppányban. Feltehetően ismerte Hajós (Hopp) Endre plébánost. A Historia Domusban találtak feljegyzéseket a koppányi török berendezkedésről, a szandzsák székhelyről és az agáról is. De az is bizonyos, hogy a plébános megmutathatta az írónak azt a levélmásolatot, melyet ott őriztek. Ibrahim endrédi zászlós aga levelét, amely Koppány várából íródott 1589. március 2-án. Lehetséges, hogy ezért kezdődik a regény is egy párbajra hívó levéllel, mert a viadal a valóságban is megtörtént. A levél tartalma szerint ugyanis van hasonlóság az írói fantázia és a kézzel fogható tények között. Egyébként a levél Pisky Istvánnak lett címezve Tihanyba.
Ibrahim Koppányból írott levelét a pannonhalmi Bencés Levéltárban őrzik.

Köszönettel és üdvözlettel:
Bodó Imre, múzeumalapító

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 07. 22:40, vasárnap | Helyi

Folynak a felújítási munkák a Százszorszép Óvoda udvarán

Pintér Szilárd polgármester és Teufelné Glaub Ágnes, az óvoda vezetője közösen tekintették meg a Dombóvári Százszorszép Óvoda udvarán folyó munkákat.

2022. Augusztus 05. 09:00, péntek | Helyi

Októberben 15 munkanapra egy mobil emlőszűrő állomás települ Dombóvárra

A mammográfia 45-65 év között, kétévenként indokolt.

2022. Augusztus 04. 14:00, csütörtök | Helyi

Rendkívüli ülést tartott a dombóvári képviselő-testület

A dombóvári képviselő-testület rendkívüli ülésen nyolc napirendi pontot tárgyalt 2022. július 29-én.

2022. Augusztus 04. 09:00, csütörtök | Helyi

Lebukott a dombóvári ékszertolvaj

A szekszárdi rendőrök rövid időn belül elfogták a dombóvári férfit, aki arany nyakláncot lopott egy szekszárdi ékszerboltból.