Városlista
2022. január 23, vasárnap - Zelma

Hírek

2022. Január 15. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Fekete István Múzeum

A hónap műtárgya

A hónap műtárgya

Az idei évtől a dombóvári Fekete István Múzeum is elindítja a „Hónap műtárgya” című sorozatát.

Tisztelt Olvasó!

Az oldalon az egyik hónapban Fekete István író kézirataival, személyes tárgyaival, a másik hónapban pedig a múzeum egyéb ritkaságaival, többek között régészeti és néprajzi anyagával ismerkedhet meg az ide látogató.
Megkérem az oldalt látogató Tisztelt Polgárokat, hogy írják meg véleményüket és legyenek szívesek minél szélesebb körben megosztani a bemutatott tárgyakat.

Elsőként: A koppányi aga testamentuma c. történelmi regény forgatókönyv vázlatának első oldalát szeretném közre adni.

A kézirat 21 oldalból és 85 pontból (helyszínből) áll. A gépelt részletes film forgatókönyv is fellelhető a múzeumban. Fekete István íróról köztudottan ismert az a tény, hogy minden könyve megírása előtt ellátogatott a helyszínekre, utána olvasott a már megtörtént eseményeknek. Több füzetét őrzöm, melyek bizonyítékok erre.
A koppányi aga testamentuma c. történelmi regény megírása idején az író többször is megfordulhatott Törökkoppányban. Feltehetően ismerte Hajós (Hopp) Endre plébánost. A Historia Domusban találtak feljegyzéseket a koppányi török berendezkedésről, a szandzsák székhelyről és az agáról is. De az is bizonyos, hogy a plébános megmutathatta az írónak azt a levélmásolatot, melyet ott őriztek. Ibrahim endrédi zászlós aga levelét, amely Koppány várából íródott 1589. március 2-án. Lehetséges, hogy ezért kezdődik a regény is egy párbajra hívó levéllel, mert a viadal a valóságban is megtörtént. A levél tartalma szerint ugyanis van hasonlóság az írói fantázia és a kézzel fogható tények között. Egyébként a levél Pisky Istvánnak lett címezve Tihanyba.
Ibrahim Koppányból írott levelét a pannonhalmi Bencés Levéltárban őrzik.

Köszönettel és üdvözlettel:
Bodó Imre, múzeumalapító

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 08:57, csütörtök | Helyi

Az újraélesztés gyakorlatát szeretnék népszerűsíteni Dombóváron

Az önkormányzat, a Dombóvári Mentő Alapítvány és a dombóvári iskolák hosszú távú együttműködésben gondolkodnak, fórumokon, nyílt napokon, képzéseken fogják első körben a pedagógusoknak megmutatni az alapokat.

2022. Január 18. 15:58, kedd | Helyi

Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével! - Újabb kéménytüzek a megyében

Dunaföldváron egy lakóházban, Dalmandon egy melléképületben csaptak fel a lángok hétfőn. Két kéménytűz mellett még a viharos szél miatt vonultak a tűzoltók leszakadt faágakhoz, kidőlt fához.

2022. Január 17. 14:34, hétfő | Helyi

Cseh Tamásra emlékeznek a Magyar Kultúra Napján

2022. január 22-én lenne 79 éves a kezdetekkor festőművészi pályával kacérkodó fiatalember, aki később gitáros-énekes előadóként, „Dalnokként” vált ismertté egy ország számára.

2022. Január 14. 13:00, péntek | Helyi

620 köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtöttek össze Dombóváron és környékén

A „Tisztítsuk meg az országot” programban 620 köbméter, mintegy 183 tonna illegálisan elhelyezett hulladék került összegyűjtésre és elszállításra tizenegy, Dombóvár közigazgatási területéhez tartozó helyszínről.