Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 30. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

A magyar állam visszafoglalta a Budavári labirintust

A magyar állam visszafoglalta a Budavári labirintust

Az állam visszaszerezte jogos tulajdonát, a Budavári Labirintust, a barlangot üzemeltető Kft.-től és a barlang kulcsait átadta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, mely a barlang vagyonkezelője.

Több éve tartó pereskedés után a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében megállapította, hogy a Budavári Labirintus Kft. engedély nélkül használta a magyar állam tulajdonát. A Kft. kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, de a Legfelsőbb Bíróság elutasította a kérelmet.

A Kft. több évtizede úgy üzemelteti a barlangot, hogy károsítja a fokozottan védett nemzeti értéket. Bérleti díjat soha nem fizettek az államnak. Természeti kárt okoztak a méltatlan kiállításaikkal, ugyanakkor belépőt szedtek és profitot termeltek maguknak – áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

A Felügyelőség határozatában megtiltotta a Kft. tevékenységét, és kötelezte a barlang elhagyására. A Kft. a hatóság döntését semmibe véve, a kiállítást továbbra is üzemeltette, így a Felügyelőség elrendelte a végrehajtást.

A Felügyelőség természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.

A Népszabadság beszámol arról, hogy a felügyelőség emberei a labirintust kezelő cég egyik helyszínen tartózkodó ügyvezető igazgatóját, Salasovics Andreát felszólították, hogy nyissa ki az iroda ajtaját, hogy ismertethessék a hatósági eljárás okát. Salasovics Andrea értetlenül áll az események előtt. Szerinte az eljárás hemzseg a jogszabálysértésektől. Azt állítja, hogy a kft. felülvizsgálati eljárási kérelmet nyújtott be az azonnali eljárás felfüggesztését kérve. Amíg arról nem döntenek, nem hajthatnák végre a hatóság döntését.

Salasovics Andrea szerint a Budavári Labirintus döntő része mesterségesen kialakított óvóhely volt és csak kisebb részben barlang. Amikor harminc évvel ezelőtt megszűnt az óvóhely minősítés, a polgári védelemtől kapták meg hasznosításra. Többször kérték a hatóságokat, hogy határolják le a mesterséges és a természetes részeket, de erre eddig nem került sor. A másfél kilométeres szakaszra több száz millió forintot költöttek az elmúlt időszak alatt. Szerinte sokat mond, hogy a Facebook-on 34 ezer ember kedveli (lájkolja) a labirintust.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: labirintus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.