Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Október 12. 06:59, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

A Mancs című film nyerte a chemnitzi gyermekfilmfesztivál fődíját

A Mancs című film nyerte a chemnitzi gyermekfilmfesztivál fődíját

A Pejó Róbert rendezte Mancs című magyar családi filmnek ítélték oda a chemnitzi \"Kölyökfesztivál\" Európai Gyermekfilm-díját.

Pejó Róbert filmjét a 18 gyerekből álló zsűri kilenc különböző nemzet alkotása közül választotta ki a díjra - jelentették be a szászországi város filmfesztiváljának szervezői vasárnap.

A díjjal a szász kulturális tárca 12 500 eurós pénzjutalma is jár.

A legjobb gyermekfilmszínésznek a zsűri a francai Félix Bossuet-t választotta a Sebastian és a tűzoltó című filmben nyújtott alakításáért, az ő jutalma egy kerékpár.

A legjobb ifjúsági filmnek a Franciaország által nevezett, Cyprien Vial rendezte Young Tiger című filmet ítélte a zsűri. A további díjakat belga, szerb és német alkotások kapták.

Az elmúlt héten 46 ország 156 gyermek- és ifjúsági filmje mutatkozott be a 20. alkalommal megrendezett chemnitzis gyermekfilm mustrán, közülük 33 alkotásnak rendezték a premierjét. 14 díjat ítéltek oda 57 ezer euró összdíjazással.

A januárban Magyarországon bemutatott Mancs a kutya és gazdája közti barátságról, a bizalomról és a hétköznapi hősökről szól. A film eredetileg a valódi Mancsról, a miskolci Spider Mentőcsoport 2006-ban elpusztult mentőkutyájáról szólt volna, azonban a terven még a forgatókönyvírás korai szakaszában változtattak. A filmet a valódi Mancs munkássága ihlette, de mégis egy különálló, független történetet vittek vászonra. A filmben Mancs történetét egy kislány nézőpontjából ismerjük meg, aki esti meseként találkozik a mentőkutyával. A gyermeki nézőpontot - pontosabban a kislány által elképzelt kutya-nézőpontot - animációs jelenetekkel domborították ki - mondta korábban a rendező az MTI-nek.

A 92 perces mozifilm mintegy 375 millió forintból készült el, ebből 250 millió forintot a Magyar Nemzeti Filmalap állt. Az operatőri munkáért Szatmári Péter felelt, a zene Márkos Albert alkotása. A forgatókönyvet Pejó Róbert Szy Katalinnal közösen írta. A film az Új Budapest Filmstúdió produkciójában, a TV2 együttműködésével született meg.

Címkék: díj, film, Kitüntetés, kutya, mancs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára