Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 07. 09:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A távközlési adó miatt emelkedő telefonos díjak - felmondható-e a szerződés?

A távközlési adó miatt emelkedő telefonos díjak - felmondható-e a szerződés?

A fogyasztóvédelmi hatósághoz számos fogyasztói megkeresés is érkezett az utóbbi napokban annak kapcsán, hogy több telefontársaság is bejelentette, a kivetett távközlési adó miatt megemeli díjait.

A többnyire „hűségszerződéssel” elkötelezett fogyasztók ezen egyoldalú módosítás kapcsán főként szerződésbontási lehetőségeikről érdeklődtek. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban foglalta össze a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság:

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (Eht.) 132. § (2) bekezdése szerint a szolgáltató – többek között – az alábbi esetekben jogosult egyoldalúan módosítani a szerződést:

· ha bekövetkeznek bizonyos, az egyedi előfizetői szerződésben, vagy az Általános Szerződési Feltételekben (ÁSZF) előre rögzített feltételek, azzal a megkötéssel, hogy a módosítás nem eredményezheti a szerződés feltételeinek lényeges megváltozását;

· ha a módosítást jogszabályváltozás vagy hatósági döntés indokolja;

· ha a körülményekben következik be olyan lényeges változás, amely a szerződés megkötésekor előre nem volt látható.

A távközlési adó okán megemelt díjak kapcsán a határozott időre kötött szerződések (ún. hűségszerződések) esetén a fogyasztó felmondási jogára az Eht. 132. § (5) bekezdése az irányadó. Ez a jogszabályhely rögzíti, hogy amennyiben az ÁSZF módosítása hátrányos az előfizető számára, úgy az értesítéstől számított 15 napon belül további jogkövetkezmények (a már igénybe vett kedvezmények megfizetésének kötelezettsége) nélkül jogosult felmondani a szerződést. Nem vonatkozik azonban ez a szabály arra az esetre, ha az előfizető a szerződést a határozott időtartamból eredő kedvezményekkel kötötte meg, és a módosítás a kapott kedvezményeket nem érinti.

Mindez a havidíjak emelésekor a következőt jelenti. A változásról szóló értesítéstől számított 15 napos felmondási határidővel további fizetési kötelezettség nélkül felmondható a szerződés, ha a „hűségre” való tekintettel az előfizető a havidíj összegéből kap bizonyos kedvezményt.

Amennyiben viszont az előfizető nem a havidíjból kapott engedményt, hanem más kedvezményt vett igénybe (pl.: listaárnál olcsóbban vásárolhatott mobiltelefont határozott idejű szerződés kötése miatt), akkor nem mondható fel a szerződés hátrányos jogkövetkezmények nélkül. (Ilyenkor is van lehetőség felmondásra, de ebben az esetben a szolgáltató követelheti az igénybe vett kedvezményeket).

Ha további kérdései merülnek fel, a www.nfhforum.hu oldalunkon felteheti, amire az NFH szakértő kollégái 2-3 munkanapon belül válaszolnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;