Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. December 02. 15:32, hétfő | Helyi
Forrás: Döbrököz TV

A vizuális művészeteket közelebb hozni az emberekhez

A vizuális művészeteket közelebb hozni az emberekhez

A VisualART Rajziskola vezetőjével, Benke Évával beszélgettünk.

Dombóváron rajziskolát nyitottak. Mi a célja az iskolának?

Van egy művészeti egyesületünk, a kARTon Művészeti Egyesület Tehetségpont. Célunk a vizuális művészeteket közelebb hozni az emberekhez, és a gyerekek, fiatalok művészeti nevelésének fejlesztése is. 4 évvel ezelőtt, mikor megálmodtam a rajziskolát elsődleges célom az volt, hogy akik művészeti szakközépiskolába vagy művészeti egyetemre felvételiznek, egy olyan felkészítést kapjanak, hogy megállják majd az alkalmassági vizsgákon a helyüket. Aztán indítottunk olyan csoportokat is, ahol rajzolni szerető gyerekek járnak (Kuckó-csoportok), belőlük nőnek ki azok, akik később a felvételi előkészítő csoportokba járnak.

Eddig hány fiatal járt a rajziskolába?

Eddig kb. 100 gyerek, fiatal járt hozzánk. Aki eddig felvételizett, mindenkit felvettek, ami egy hatalmas büszkeség. Van növendékünk, aki építőművész szakra jár, plasztika (szobrász), vagy képi ábrázolás (festő) szakra. Aztán van ruhatervező valamint alkalmazott grafika szakon 2 tanítvány is. Az idén is vannak tanítványok akik a művészeti pályára készülnek. És van tetováló tanítvány is, aki a munkájában szeretne minél szebben rajzolni és nem áll távol tőle az sem, h 1-2 év múlva művészeti pályán induljon el. Tehetség díjazottunk 2012-ben a 15 díjazott egyike a mi tanítványuk volt, akit a Magyar Tehetségsegítő Tanácskiválasztott, mint rajzi tehetség, Kovács Maja. Szintén a mi tanítványuk a tavalyi év Gyerek ARC-on a "Nagyszüleim tényleg nagyok!" rajzpályázat Országos I. helyezettje, Kovács Lujza. Ők is mindketten most már művészeti szakközépiskolában tanulnak.

Több alkalommal rendezték már meg A Nagy Rajzolás (The Big Draw) elnevezésű programot. Mi volt ezeknek a programsorozatoknak az alapja?

2002-ben indult útjára Angliából ez a kezdeményezés, melyhez Magyarország 2009-ben csatlakozott. Minden év októberében egy nap a rajzolásé, vagyis minél több ember próbálja ki a rajzolás valamely formáját. Mik a tervek a közeljövőre? A legközelebbi cél, hogy a 2014-ben felvételizők bejussanak az általuk választott szakra, sikerüljenek az alkalmassági vizsgáik, amik nagyon kemény megmérettetések. Magas rajztudás, vizuális intelligencia, és stressztűrés is kell hozzá. Tudni kell magad "eladni", tudni kell munkáidon keresztül bemutatkozni, és meggyőzni a vizsgabizottságot. A VisualART Rajziskolában erre is felkészítjük a növendékeket.

-DTV-

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!