Városlista
2022. május 23, hétfő - Dezső

Hírek

2012. Január 31. 08:10, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Akár gyógyszerhez is nyúlnak, hogy átmenjenek a vizsgán

Akár gyógyszerhez is nyúlnak, hogy átmenjenek a vizsgán

Minden huszadik egyetemista vesz be valamilyen gyógyszert a teljesítménynövelés vagy az egyetemi stressz legyőzése érdekében.

További öt százalék próbálja magát vitaminokkal, növényi eredetű anyagokkal vagy koffeinnel „felturbózni” – derült ki a német HIS Intézet reprezentatív kutatásából. Az úgynevezett agyi dopping leginkább az állatorvosnak készülők (18 százalék), a sporttudományokat hallgatók (14 százalék) és az orvostanhallgatók (7 százalék) körében elterjedt – mondta el Elke Middendorff, a tanulmány szerzője hétfőn Hannoverben.

Összesen nyolcezer egyetemi hallgató adatait elemezték, amelyeket 2010 decembere és 2011 januárja között gyűjtöttek. A tanulók a fájdalomcsillapítókat, nyugtatókat és ajzószereket a barátoktól, illegális internetes gyógyszertárakból szerzik be, vagy orvossal íratják fel. A Hammban lévő, a szenvedélybetegségekkel foglalkozó németországi főállomás az agyi doppingot „értelmetlennek, veszélyesnek és drágának” tartja. Az antidepresszánsok szedése például nem éri el a kívánt eredményt, ráadásként pedig még a teljesítőképességet is rontja.

Middendorff ugyanakkor hangsúlyozta: az agyi doppingolás nem elterjedtebb az egyetemisták körében, mint a társadalom egészében. Az mindenesetre feltűnő, hogy azok a felsőbb éves egyetemisták, akik buktak már meg vizsgán, lényegesen gyakrabban nyúlnak gyógyszerhez vagy kannabiszhoz.

Aki gyógyszerekkel próbálja fokozni a teljesítményét, az jellemzően többet iszik és dohányzik is. „Ezek tipikus jellegzetességei a szenvedélybetegeknek” – mondta el Middendorff. Annak megállapítására, hogy valóban feltörőben van-e az agydoppingolás az egyetemeken, a szakértő szerint néhány éven belül meg kell ismételni a kutatást.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 22. 17:50, vasárnap | Belföld

Halálra szúrtak egy nőt egy veszprémi gyár öltözőjében

Halálra szúrtak egy nőt egy veszprémi gyár öltözőjében vasárnap hajnalban, a gyanúsítottat a közelben elfogták a rendőrök - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.

2022. Május 22. 17:49, vasárnap | Belföld

Átadták a Néprajzi Múzeum új épületét

Világszínvonalú új otthont kapott a Liget Budapest projektnek köszönhetően a Néprajzi Múzeum, amelynek a Városliget szélén megvalósult új épületét hétfő délutántól vehetik birtokba a látogatók.

2022. Május 22. 11:02, vasárnap | Belföld

Motoros életét mentették meg a rendőrök

Eszméletlen motorost élesztett újra egy tápiószecsői járőrpár Sülysápon. Mire a mentők megérkeztek újra volt szívverése.

2022. Május 22. 08:08, vasárnap | Belföld

Átadták Az év múzeuma idei díjait

Átadták Az év múzeuma idei díjait szombaton a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán a Múzeumkertben.