Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 07. 10:50, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Soltész Miklós: a nemzeti adománygyűjtő vonalon gyűjtenek

Árvíz - Soltész Miklós: a nemzeti adománygyűjtő vonalon gyűjtenek

Éjféltől megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala és szombattól közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A csatlakozott humanitárius szervezetek támogatására, valamint a későbbi felújításokra hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet adományozni a 1357-es vonalon.
Soltész Miklós ismertette: a munkáját szerdán kezdő Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács első döntései között szerepelt a nemzeti összefogás számlaszámának elindítása, amelyen péntek reggel 18 732 822 forint volt. A számlára továbbra is várják a támogatásokat, és amelyre már külföldről is lehet utalni.
Giró-Szász András kormányszóvivő az aktuális helyzetet ismertetve azt mondta: most már biztosan tudható, hogy a valaha volt legnagyobb árvízzel kell szembenézni Magyarországon, ezért a legrosszabb forgatókönyveket is figyelembe kell venni, ez alapján dolgozta ki a kormány, a kormányzati koordinációs bizottság az irányításhoz, a védekezéshez szükséges intézkedéseket. Ezek mellett minden eddiginél nagyobb összefogásra is szükség van - tette hozzá.
A fél tízkor tartott kormányszóvivői tájékoztatón az aktuális adatokat ismertetve a szóvivő elmondta: Nagybajcs térségében 887 centiméteres a vízállás, itt a tetőzést, 20 centiméterrel magasabb vízszintet szombat reggelre várják. Ez az érték 25 centiméterrel nagyobb, mint az eddig mért legnagyobb vízszint.
Komárom térségében 8 méter körüli a vízállás, 830 centiméterre várják a tetőzést, ami ugyancsak mintegy 25 centiméterrel magasabb az eddig mért legmagasabb értéknél.
Esztergomnál 736 centiméter a vízállás, a tetőzést 8 méter körülire várják. Nagymarosnál 655 centiméter, ami 740 centiméter lehet.
Budapesten jelenleg 785 centiméter a vízállás, ami plusz-mínusz 20 centiméter eltéréssel 885 centiméter lehet.
A kormányszóvivő ismertette azt is, hogy jelenleg 760 kilométeren folyik árvízvédelmi védekezés, ebből 390 kilométeren elsőfokú, 114 kilométeren másodfokú és 62 kilométeren harmadfokú a védekezés. Rendkívüli védekezés van 191 kilométer hosszan Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyékben, valamint Budapest bizonyos területein.
Szintén ezekből a megyékből kellett kitelepíteni összesen 554 embert, Győr-Moson-Sopronból három településről 25 embert, Komárom-Esztergomból két településről 38-at, Pest megyében hét településről 331 embert, míg a főváros két kerületéből 160 embert.
Jelenleg a gátakon összesen 17 627 ember védekezik.
Giró-Szász András arra hívta fel a figyelmet, hogy a védekezésben részt vevők és az irányítók arra kérik a rémhírterjesztőket, tiszteljék meg őket azzal, hogy munkájukat nem nehezítik. Hangsúlyozta: minden eszköz, terv készen áll arra, hogy a Magyarországot ért árvízhelyzetet megfelelő módon kezeljék az illetékes szervek az érintett megyékben és összességében az egész országban.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során