Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Washington mélységes aggodalommal figyeli a Népi Felszabadítási Hadsereg átfogó gyakorlatát a Tajvani-szorosban és Tajvan körül, valamint hangsúlyozza, hogy szorosan nyomon követik a cselekményeket, és az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel.

Az amerikai kormányzati tájékoztatás a kínai hadgyakorlatot "katonai provokációnak" nevezi, amelynek indokaként kínai részről egy bevett, rutinszerű és demokratikus hatalmi átmenetet használnak, és amely az eszkaláció kockázatát hordozza, valamint aláássa azokat a hosszú időn keresztül fennálló normákat, amelyek évtizedek óta fenntartották a békét és biztonságot a Tajvani-szorosban.

A közlemény megerősíti, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a régóta követett "egy Kína politikája" mellett.

A kínai haderő korábban azt közölte, hogy kétnapos hadgyakorlata "büntetés a szeparatistáknak" a függetlenségi törekvésekért. Kína a saját országrészének tartja Tajvant.

A kínai haderő átfogó hadgyakorlata miatt a tajvani hadsereg készültséget rendelt el csütörtökön.

Címkék: hadgyakorlat, kína, tajvan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.