Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Február 09. 13:26, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az elhúzódó válság ráerősíthet az arany piacára

Az elhúzódó válság ráerősíthet az arany piacára

Úgy tűnik, hogy a kedvezőtlen világgazdasági környezet és a globális pénzügyi rendszer bizonytalansága ellenére az aranyba fektetők továbbra is jól járhatnak.

Szakértők szerint az arany mint befektetési lehetőség értékállóságának köszönhetően egyre inkább felértékelődik.

Az aranyár növekedését látva a magánbefektetők körében is egyre nagyobb érdeklődés érzékelhető a nemesfém iránt, mely az elmúlt időszakban az aranyra specializálódott (arany alapú) befektetési alapok keresletében is megmutatkozott – mondta Számadó Éva a CIB Befektetési Alapkezelő értékesítési vezetője. Az elhúzódó válság erre csak ráerősíthet.

2001 áprilisa óta az arany tőzsdei ára több mint hatszorosára növekedett. A nemesfém jelentőségét jól mutatja, hogy egyre nagyobb teret kap a jegybanki tartalékok képzésében is. Beszédes adat, hogy több mint két évtized után a világ jegybankjainak aranykereslete meghaladta az eladásokat. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a tartalékokon belül átlagosan 40 százalék az arany súlya. Az arany árának folyamatos csúcsdöntéseit látva egyre több magánbefektető választja ezt a befektetési formát. A fokozódó kereslet növekedés a kínálat bővüléséhez, illetve az aranyár emelkedéséhez vezethet.

Az arany unciánkénti ára 2009 szeptemberében lépte át a lélektani 1 000 dollárt. Ezen a ponton kérdésessé vált, hogy emelkedhet-e még, illetve meddig emelkedhet az arany ára. Két évvel később az arany unciánkénti ára meghaladta az 1 900 dollárt. Napjainkban nem is az a kérdés, hogy emelkedhet-e még az árfolyam, sokkal inkább az, hogy mikor, milyen áron érdemes beszállni az aranyba. A CIB szakértői szerint az aranybefektetések iránti kereslet fennmaradása várható, köszönhetően annak, hogy az anyagi stabilitás szimbóluma mellett, az arany egyfajta „menekülő eszközként” is funkcionál a befektetések világában.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: arany, válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el