Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 13. 13:36, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az ellentengernagy ujja már a piros gombon

Az ellentengernagy ujja már a piros gombon

A Perzsa-öbölben állomásozó amerikai 5. flotta parancsnoka közölte: komolyan veszi Irán katonai képességeit, de erői készek szembeszállni bármilyen iráni támadással a térségben.

Mark Fox ellentengernagy újságíróknak elmondta a flotta bahreini főhadiszállásán, hogy az amerikai hadtengerészet „a lehetséges lépések széles skáláját dolgozta ki az elnök számára”, s „már ma kész” szembeszállni Teherán akármilyen ellenséges akciójával. Azt nem részletezte, konkrétan hogyan válaszolna az amerikai haditengerészet egy iráni csapásra vagy a Hormuzi-szoros lezárására, amivel Irán fenyegetőzik, ha támadás éri. Szólt ugyanakkor arról is, hogy az irániak „növelték tengeralattjáróik és gyors támadóeszközeik számát”, s „kis bárkákat nagy robbanófejekkel szereltek fel, amelyek így öngyilkos robbanóeszközökként használhatók”.

„Érdeklődéssel figyeljük rövid, közepes és nagy hatótávolságú rakétáik, valamint természetesen (...) atomprogramjuk fejlődését” – folytatta Fox. Megjegyezte, hogy Iránnak jelenleg tíz kis tengeralattjárója van.

Katonai szakértők szerint az öbölben járőröző amerikai 5. flotta – amely mindig tart ott legalább egy óriáshordozót több tucat sugárhajtású repülőgéppel, továbbá fregatt- és rombolóflottát – óriási erőfölényben van az iráni haditengerészettel szemben. Ám amióta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kis csónakon érkező öngyilkos robbantói 1996-ban az Ádeni-öbölben támadást intéztek a Cole hadihajó ellen, és 17 tengerész halálát okozták, Washington számításba veszi nagy hadihajóinak sebezhetőségét.

Oroszok a háború ellen

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos problémák katonai jellegű megoldását teljes mértékben ki kell zárni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A tárcavezető hétfőn Moszkvában azt követően jelentette ki ezt, hogy tárgyalt Sejk Abdalláh bin Zajid an-Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek diplomáciájának vezetőjével. Kifejtette, hogy Moszkvát aggasztja az iráni atomprogram körül kialakult helyzet, és Oroszország abban érdekelt, hogy a Perzsa-öböl térségében béke, stabilitás és biztonság uralkodjon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.