Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 17. 14:07, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Az ünnepek előtt ne legyen drasztikus üzemanyagár-emelés

Az ünnepek előtt ne legyen drasztikus üzemanyagár-emelés

Törvényben rögzítené a benzináremelés határát a hosszú hétvégék és a többnapos ünnepek előtt az osztrák gazdasági miniszter.

Reinhold Mitterlehner a Kurier című lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a mindenkori megengedett áremelés határait az ünnepnapokat megelőző hét-tíz nap ausztriai árainak súlyozott átlaga alapján határoznák meg. Ehhez a rotterdami nagykereskedelmi nyersolajárakat is figyelembe vennék. A mintát a szlovéniai és a lichtensteini szabályozás szolgáltatta. Ezekkel ellentétben azonban Ausztriában a megszabott ártartomány nem két hétre, hanem csak öt napra szólna.

A miniszter a húsvéti hosszú hétvégét közvetlenül megelőző, felzúdulást kiváltó áremelések miatt döntött a részbeni árszabályozás mellett. Az osztrák rádiónak elmondta, kérte az olajkonszerneket, hogy legyenek tekintettel a fogyasztói hangulatra, de eredménytelenül. Szükség van bizonyos folyamatosságra, és véget kell vetni a fel-le ingadozásoknak, különösen munkaszüneti időszakok előtt – mondta. „Ezt anélkül akarjuk elérni, hogy a piaci alapelvekbe beavatkoznánk” – tette hozzá.

Az üzemanyag-kereskedők szövetségének szóvivője, Christoph Capek az osztrák rádiónak nyilatkozva azt mondta, a miniszter javaslatát eddig csak a sajtóból ismeri, ezért nem akar állást foglalni róla. Mindamellett általánosságban úgy vélekedett, hogy a miniszter terve állami beavatkozást jelent a szabadpiaci viszonyokba.

Felidézte, hogy az elmúlt években vezették be azt a szabályt, amely szerint egy napon belül legfeljebb egyszer emelhetik a kereskedők az árakat. „Folyamatosan újabb és újabb rendelkezések korlátozzák a szabadpiacot” – mondta Capek.

A legismertebb osztrák autóklub, az ÖAMTC egy április elején közölt kimutatásában kiemelte, hogy az elmúlt öt évben a húsvéti ünnepek alatt mindannyiszor magasabb volt a benzin ára, mint három héttel korábban. Az autóklub szerint a benzingyártók a várható magas keresletre tekintettel ilyenkor nem hajtják végre az egyébként esedékes árcsökkentéseket.

A gazdasági kamara illetékese ezzel szemben azt hangoztatta, hogy a benzin drágulása folyamatos jelenség, ami nem függ össze a naptári ünnepekkel. Az árak mesterséges magasan tartását a versenyhelyzet nem engedné – mondta.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése