Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2024. Január 16. 14:31, kedd | Helyi

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő Dombóváron

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő Dombóváron

Szén-monoxid-érzékelő hívta fel egy család figyelmét a kéményből a lakótérbe visszaáramló halálos gázra.

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő péntek este Dombóváron, egy Fehérvári József utcai családi házban. A jelzés idején egy vegyestüzelésű kazán üzemelt az otthonban. A nem megfelelő huzat következtében a szilárd tüzelésű kazán távozó égésterméke a kéményből szivárgott vissza a lakótérbe. A műszaki mentés helyszínére a dombóvári hivatásos tűzoltók vonultak, akik a kémény nem megfelelő állapota miatt megtiltották a fatüzelésű fűtőberendezés használatát a kéményseprők műszaki vizsgálatának időpontjáig. A házban alternatív fűtési lehetőség nem volt biztosított, ezért az ingatlan három felnőtt lakója ideiglenesen a rokonokhoz költözött.

Kátrány és korom izzott péntek délelőtt Csibrákon, egy Fő utcai lakóház kéményében. A tűzesethez a dombóvári hivatásos és kurdi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a padlástérben megbontották a födémet, majd átvizsgálták az égéstermék-elvezetőt és annak környezetét. Felhívták a lakók figyelmét, hogy a kémény további használatát a kéményseprők kiérkezéséig mellőzzék. A fűtés alternatív módon megoldott, így lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Meggyulladt a korom egy lakóház kéményében péntek délután Bátaszéken, a Kertalja utcában. A kéménytűzhöz a bátaszéki önkormányzati tűzoltók vonultak, akik a kéményt részlegesen kitisztították, továbbá felhívták a lakók figyelmét, hogy az a továbbiakban nem használható. Az ingatlan két felnőtt lakója lakosságvédelmi intézkedés keretében, a településen belül rokonokhoz költözött.

Cserépkályha mellett fogason lógó ruhák és egy ágy égett szombat délután Szalatnakon, egy Frankel Leó utcai családi ház egyik szobájában. A tűzeset helyszínére komlói és bonyhádi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugár segítségével oltották el a lángokat. A tűz keletkezésekor senki nem tartózkodott otthon.

Megelőzés:
Tavaly 24, idén pedig már 7 alkalommal riasztották a tűzoltókat kéménytüzekhez vármegyénkben.

A 2023-as évben összesen 21 településen csaptak fel a lángok, vagy izzott be a tökéletlen égéstermék a kéményekben. Az októberi fűtésszezon kezdetétől számítva már 15 esetben avatkoztak be Tolna vármegye tűzoltói kéménytüzeknél.

Magánszemélyeknek a kéményseprés ingyenes, viszont a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz. Az ellenőrzéshez időpontot kell velük egyeztetni. Az időpontfoglalás, ellenőrzés és, ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon a „Ki az ön kéményseprője” felületen irányítószám alapján meg tudjuk nézni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetnünk az ingyenes kéményellenőrzésre. Ha a katasztrófavédelem ellátási területén élünk, időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni az online ügyintézés – időpontfoglalás felületen. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámot hívja. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.

Szén-monoxid:
Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 10:00, csütörtök | Helyi

Változik a dombóvári gyermekorvosok rendelési ideje a nyári szünetben

Tájékoztatás a dombóvári gyermekorvosok rendelési idejéről 2024. június 17-től szeptember 10-ig.

2024. Június 12. 14:13, szerda | Helyi

Újabb elismerés a dombóvári Rozsusa-Bau Kft-nek

Dávid Roland, a Rozsusa-Bau Kft. ügyvezetője nyilatkozott az idei év történéseiről:

2024. Június 11. 10:34, kedd | Helyi

Funkcionális Fitnesz Nemzeti Junior Bajnokság Dombóváron

Funkcionális Fitnesz Nemzeti Junior Bajnokság rajtolt el a Z2-ben. Ismét egy rangos eseménynek adott otthont Dombóvár.

2024. Június 10. 13:27, hétfő | Helyi

Vihar- és csőtörés kár felszámolásához hívták a dombóvári tűzoltókat hétvégén

Gyalogos forgalmat veszélyeztetett egy kerítésre dőlt fa vasárnap reggel Dombóváron, az Erzsébet utcában. Motoros láncfűrész segítségével szabadították fel a járdát a dombóvári hivatásos tűzoltók.