Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Március 24. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Bronzkori halottak maszkos arcai Dombóváron

Bronzkori halottak maszkos arcai Dombóváron

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményt a múlt század 30-as éveitől kezdve szisztematikusan megalapozó gimnáziumi és zárdaiskolai tárak mára pótolhatatlan néprajzi, mesterség- és életmódtörténeti kincseket őriztek meg.

Az 1984-ben egyesületbe tömörült helyi városszépítők szorgalmának és a mindenkori önkormányzatok támogatásának köszönhetően több mint tíz éve önálló múzeum működik a múlt adta tárgyak és dokumentumok további őrzésére. A szakszerű feldolgozást és további gyarapítást képzett és gyakorlott muzeológus végzi számos önkéntes és más szakmatársak odaadó segítségével.

A helyi művelődéstörténet számos egyedi darabja vagy csakis itt készült tárgyegyüttese mellett fontosak azok is, amelyek a több ezer évvel ezelőtt élt népesség kulturális kapcsolatait jelzik, vagy az azokról korábban ismert tudásokat árnyalják.

Utóbbiak sorába tartozik az a két kisméretű, díszített kerámia edény is, amelyről most már bizonyosan tudható, hogy a bronzkori halotti kultusz jellegzetes tárgyai. Dr. Szabó Géza, szekszárdi régész kutatásai nyomán világossá vált: az úgynevezett Mészbetétes edények népe dél-dunántúli csoportjába tartozó, két különböző formájú kis edény külső oldalán lévő mintázatok nem kifejezetten csak a díszítőkedv nyomán jöttek létre.

Ahogy a régész a közelmúltban született és a tervek szerint egy nem sokára megjelenő dombóvári tanulmánykötetben olvasható cikke jelzi: „… valószínűleg a mintegy 3600 évvel ezelőtti halott arcának maszkos ábrázolása néz ránk az edény faláról. A felsőrész a fejdíszt, a körbefutó sáv pedig annak díszes pántját, az alsó motívumok pedig a szemet, orrot, bajszos-szakállas szájat jelzik. A Dombóvári Helytörténeti Múzeumban őrzött csupor oldalán lévő ábrázolás azért is rendkívül izgalmas és különleges, mert közel egykorú a mükénéi aranymaszkokkal, s egyben jelzi a halotti maszk használatának széles körben elterjedt, azonban a Mészbetétes edények népe területén először megfigyelt szokását is. Megfogalmazás tekintetében a dombóvári arc egyik legjobb párhuzama a mükénéi fellegvárban talált arany- és üvegpaszta függők öntésére szolgáló öntőformán látható, mely a mi edényünknél kicsit későbbre, az i.e. 15-13. század közti időszakra keltezhető.

Az pedig a megfelelő természettudományos vizsgálatok elvégzésig csak feltételezhető, hogy a fehér mészbetét a halott porrá őrölt hamvait őrzi - nemcsak formájában, hanem lelkében is megjelenítve a halottat a sírokba helyezett edények testén.

A helyi állandó kiállításon már látható tárgyakat eredetileg Dr. Verseghy Ferencné adományozta a dombóvári gyűjtemény elődje gyarapítóinak.

Kriston Vízi József dr. múzeumvezető, helytörténész
muzeum.dombovar@gmail.com
, www.muzeumdombovar.fw.hu

A tárgyakról és az adományozóról készült további fotók a képgalériában. Nyissa meg a lenti képre kattintva!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.