Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. November 05. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: József Attila Általános Iskola, szimbolikus fotó: Tilinger Sándor és József At

Buzánszky Jenő köszöntése Dombóváron

Buzánszky Jenő köszöntése Dombóváron

Sportpálya névadóra és kettős jubileumra hívták Dombóvárra Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgót, Dombóvár szülöttét.

Az évszázad mérkőzésének 60., a vasúti pályakezdésének 70. évfordulója alkalmából köszöntötték, és róla nevezték el a József Attila Általános Iskola sportpályáját.

A fociról és a vasútról szólt minden október 26-án, szombaton Dombóváron. Berki Zsolt kezdeményezéséhez a Dombóvári József Attila Általános Iskola, a Dombóvári Városszépítő Egyesület és Dombóvár Város Önkormányzata csatlakozott.
A programok az újdombóvári iskola udvarán kezdődtek. Délelőtt tizenegykor az 1953-as magyar-angol mérkőzést játszották le, újra, Buzánszky Jenő kezdőrúgását követően. A József Attila Általános Iskola kis labdarúgói öltötték magukra a két ország mezeit, és bár ezek korhűek voltak, az eredmény már nem annyira, hiszen ez a magyar csapat „csak” 2:1-re diadalmaskodott.
Az egy hónap híján 60 éve játszott legendás meccs egyik résztvevője, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat újdombóvári születésű hátvédje a mérkőzést csak fél szemmel figyelhette, hiszen az aláírásgyűjtők kihasználták a lehetőséget, hogy a külön erre az alkalomra készített emléklapot dedikáltathassák. A mérkőzés után Kovácsné Lébényi Klára intézményvezető köszöntötte Buzánszki Jenőt, majd az ünnepelt mesélt arról, hogy a mai napig szívesen jön a városba, itt nőtt fel, és igazán szép emlékeket őriz Dombóvárról.
Ez fordítva is igaz, Dombóvár is szép emlékeket őriz legendás szülöttjéről, büszke az olimpiai bajnok focistára. A köszöntő után Szabó Loránd, a város polgármestere és Kaszás Zoltán tankerületi igazgató leleplezte a sportpálya új tábláját, az ugyanis mostantól Buzánszky Jenő nevét viseli.
A mérkőzés és pálya-névadó után az iskola aulájában közönségtalálkozón mesélt az ünnepelt a legendás mérkőzéshez fűződő emlékeiről és a sport fontosságáról. Az 1953-as mérkőzés eredeti felvételének vetítése zárta a délelőtti programot.
Talán kevesen tudják, de Jenő bácsi éppen hetven éve lépett vasúti szolgálatba. Délután már ebből az alkalomból köszöntötték Dombóváron az idős hátvédet a Dombóvári Vasúti Gyűjteménynek otthont adó épület előtt.
Orbán Zsolt, a MÁV Zrt. pécsi területi igazgatója emléklap és Buzánszky Jenő vasutas éveihez kapcsolódó fotó- valamint dokumentációgyűjtemény átadásával kedveskedett, kiemelve, hogy a MÁV büszke régi dolgozójára, a Dombóvári Vasutas és a PVSK egykori focistájára.
Buzánszky Jenő hangsúlyozta: „Úgy gondolom, aki egyszer vasutas volt, az világ életében annak vallja magát – én is így vagyok ezzel. Már azért is, mert a szüleim is vasutasok voltak. Amikor életem első, fiatalkori állomásaira emlékszem vissza, akkor ezek közt kiemelkedő helyen van a vasút. Vasutas szüleim és a MÁV segítettek engem az életpályám elindulásában, amiért nagyon hálás vagyok.”

A rendezvényen közös fotók készítésére is lehetőség volt az Aranycsapat mozdony előtt, mely aznap 10 és 16 óra között Dombóváron tartózkodott, a Buzánszky Jenő előtti tisztelgés jeléül.

Címkék: buzánszky jenő

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.