Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 24. 18:19, szerda | Helyi
Forrás: Tudósítónk

Civil Fórum: a közművelődési koncepció és a Fesztivál volt terítéken

Civil Fórum: a közművelődési koncepció és a Fesztivál volt terítéken

A dombóvári Civil Fórum augusztus 23-i ülésének fő témái a város közművelődési koncepciója tervezetének áttekintése és a Civil Fesztivál gyakorlati megvalósításának egyeztetése voltak.

A Dombóvári Művelődési Ház Majoros Termében dr. Bereczki Mária, a Civil Tanács elnöke levezetésével megrendezett fórumon elsőként a Polgármesteri Titkárság vezetője, Enczel Istvánné ismertette az önkormányzat következő négy évre szóló közművelődési koncepciójának tervezetét. A dokumentum bevezető része a helyi közművelődés helyzetelemzését tartalmazza; adottságait, jogi-, tárgyi -, technikai-, pénzügyi feltételeit, a humánerőforrást, partnerkapcsolatokat, a helyi szereplőket (kiemelve a kisebbségi önkormányzatokat), múzeumokat, gyűjteményeket, civilcsoportokat, városi rendezvényeket.

A koncepció második része a fejlesztési programokat ismerteti, melyekkel a dombóváriak életminőségének javításához járulnának hozzá. Ilyenek többek között a munkanélkülieknek szervezett praktikus programok, ismeretterjesztő előadások, hátrányos környezetben élő gyermekek kulturális felzárkóztatása, kreativitást és önkifejezést segítő programok támogatása (pl. hagyományőrzés, diákszínjátszás, nem hivatásos képző- és fotóművészeti szakkörök, zenei képzés, olvasókör, élményműhely), az ifjúság iskolán kívüli kulturális életének fejlesztése helytörténeti vetélkedőkkel és városismereti túrák szervezésével, az aktív időskorúak közösségi életének támogatása az egészséges életmód propagálásával és prevenciós előadások szervezésével.

A tervezet fontos része a kulturális turizmus fejlesztése, a Kossuth-szoborcsoport szélesebb körű megismertetése, a tájegységek bemutatása a turistáknak, a városmarketing erősítése elektronikus úton. Itt említik a civil örökségvédelem programját is - egy dombóvári vendégváró útikönyv összeállításával, valamint önkéntes idegenvezető csoport szervezésével. A befejező szakasz a nyertes pályázatokat ismerteti (a Művelődési Ház és a Városi Könyvtár), melyek a közeljövőben valósulnak meg.

A fórumon kiderült, hogy a koncepciót a Kulturális Kerekasztal nevében véleményező dr. Kriston Vízi József szerint a tervezet nagy jelentőséggel bír és támogatható. A múzeumvezető kifejezte abbéli reményét is, hogy szeptember 8-án a képviselőtestület tárgyal a koncepcióról.

A tanácskozás második része a szeptember 10-ére tervezett Civil Fesztivállal kapcsolatos teendők körül forgott. A feladatok elosztása a társadalmi szervezetek képviselőinek aktív részvételével történt meg. A helyszín a Művelődési Ház lesz, ahol délelőtt kiállításokkal, délután civil műsorszámokkal, este pedig táncházzal várják az érdeklődőket.

A fórum néhány más témájú hozzászólással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.