Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Augusztus 21. 09:26, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Dánia 19 F-16-os harci gépet ad Ukrajnának

Dánia 19 F-16-os harci gépet ad Ukrajnának

Dánia úgy döntött, hogy 19 darab F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnába - jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök vasárnap, a dániai látogatáson tartózkodó Volodimir Zelenszkij tartott közös sajtótájékoztatón.

"Ön és honfitársai megmutatták nekünk, mi az igazi bátorság. Ezért mindenben támogatással tartozunk önöknek. A háború kezdete óta Dánia az Önök oldalán áll, mert az ukránok szabadsága a mi szabadságunk is. Azt is tudjuk, hogy többre van szükségük, ezért ma bejelentjük, hogy 19 darab F-16-ost biztosítunk Ukrajnának" - fogalmazott a dán kormányfő.

Frederiksen reményét fejezte ki, hogy más országok is csatlakoznak a nyugati vadászgépek Ukrajnába szállításához. "Reméljük, hogy a dán vadászgépek segítenek megvédeni az Önök légterét, az ukrán népet, és segítenek visszaszerezni Ukrajnának azokat a területeket, amelyek jogosan hozzá tartoznak" - hangsúlyozta a dán miniszterelnök. Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője - kommentálva Dánia döntését - közölte, hogy a tárgyalások eredményeként megállapodások születtek az ukrán pilóták F-16-os gépeken történő kiképzéséről is. Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán katonák egy része már Dániában tartózkodik. Közölte, hogy a gyakorlatok befejezésének és a repülőgépek átadásának várható időpontjairól azonban most nem kíván semmit se mondani.

Az ukrán elnök a sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy Ukrajna kész lenne-e a békéért és a NATO-tagságért cserébe területi engedményeket tenni Oroszországnak, kijelentette: "készek vagyunk elcserélni (az oroszországi) Belgorodot a NATO-tagságunkra". Frederiksen pedig megjegyezte, hogy Ukrajna maga dönti el, hogy tárgyal-e a békéről, és mikor.

Zelenszkij kitért az ukrán ellentámadás lassú előre haladására vonatkozó nyugati bírálatokra. Szavai szerint nem lehet bírálni az ukrán ellentámadást, amikor a katonák nem rendelkeznek megfelelő fegyverekkel. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kockáztatja több ezer katonája életét csak azért, hogy 5-8 kilométert nyomuljon előre. Megjegyezte, hogy miközben Ukrajna ellentámadásra készült, az oroszok beásták magukat, aláknázták a területeket és megerősítették a védelmüket, igaz, ezt már 2014. óta teszik Ukrajnában.

Zelenszkij vasárnap Dánia előtt Hollandiában tett látogatást, ahol nyilvánosságra hozta, hogy 42 darab amerikai gyártású F-16-os vadászgépet kap Ukrajna, miután az ukrán pilóták és mérnökök befejezték kiképzésüket.

Fotó: Wikipedia

Címkék: f-16, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése